Bölgeden Türkiye'ye tepki

Suriye ve Irak tezkeresinde yer alan Esad yönetimini hedef alan ifadeler Türkiye'ye komşu ülkelerinin tepkisine neden oldu. Irak, Suriye ve İran Türkiye'yi uyardı.

Bölgeden Türkiye'ye tepki

Suriye, İran ve Irak'tan, Meclis'te kabul edilen tezkereye tepkiler geldi. Suriye cephesinde açıklamayı Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad yaptı. Faysal Miktad Türkiye'yi uyardı, "Suriye'ye yönelik herhangi bir askeri müdahaleyi işgal sayacaklarını" söyledi. Mikdat, Birleşmiş Milletler güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Tezkere, İran'da da yankı uyandırdı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, tezkerenin kabul edilmesinin hemen ardından mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradı. Türkiye’nin bölgede tansiyonun artmasına neden olacak hiçbir şey yapmaması konusunda uyardı. Zarif, "mevcut durumu daha da karmaşık hale getirecek her türlü eylemden kaygı duyduklarını" ifade etti. Bakan Çavuşoğlu da bölge ülkelerinin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saygılı olduklarını kaydetti.

Tezkereye ilişkin bir başşka açıklama da Irak yönetiminden geldi. Tezkerenin kabulünden önce konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Türkiye'nin terörizm ile mücadele hedefine şüphe ile yaklaştıklarını vurguladı. Caferi, Türkiye'nin bizzat teröristlerin destekçisi olduğunu belirtti.

ulusalkanal.com.tr