Topkapı Sarayı'nın SİT derecesi düşürüldü

Türkiye'nin en önemli tarihi kültür miraslarından biri olan Topkapı Sarayı'nın SİT derecesi düşürüldü. Bu karara göre, Sepetçiler Kasrı'ndan Ahırkapı Feneri'ne uzanan surlarla demiryolu arasındaki bölüm kontrollü olarak imara açılacak. Fatih Belediyesi de yaptığı yazılı açıklama ile söz konusu iddiaları yalanladı.

İstanbul'da bulunan Topkapı Sarayı için çok tartışmalı bir karar alındı.

Fatih Belediyesi, Topkapı Sarayı'nın SİT derecesini düşürmek için İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuru yaptı.

Hürriyet'in haberine göre, kurul UNESCO Dünya Kültür Miras Alanı içinde bulunan surlarla demiryolu arasındaki kısmı 3'üncü derece arkeolojik SİT alaına düşürdü.

Kararla birlikte Sepetçiler Kasrı'ndan Ahırkapı Feneri'ne uzanan surlarla demiryolu arasındaki bölüm kontrollü olarak imara açılacak.

Müze denetiminde inşaat izni verilecek. Topkapı Sarayı'nın avluları için ise kararı Kültür Bakanlığı verecek.

Öte yandan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Topkapı Sarayı’nın Hasbahçe’si imara açılıyor" iddialarına yanıt verdi.

İddiaları kesin bir dille reddeden Demir, “Bizim önerimizle burası asla ve asla inşaata açılmayacak. İnşaata açılacakmış gibi herhangi bir algı oluşmasını gerektirecek bir şey yok. Burada asla bir inşaat yapılması söz konusu değil” dedi.

ulusal.com.tr

topkapı sarayı