'Yemek yeme bağımlılığı ruhsal bozukluk sayılmalı'

Bir çalışmaya göre, yemek yeme aktivitesi bağımlılık yapabilir, ancak şeker ve yağ, uyuşturucu gibi düşünülemez.

'Yemek yeme bağımlılığı ruhsal bozukluk sayılmalı'

Bir çalışmaya göre, yemek yemeaktivitesi bağımlılık yapabilir, ancak şeker ve yağ, uyuşturucu gibi düşünülemez.

Yapılan bir araştırmaya göre, insanlar genel olarak yemek yeme aktivitesine bağımlı hale gelebilirler, ancak şeker ve yağ oranı yüksek olan gıdaları tüketmek bağımlılık yaratmaz. Farklı uluslardan bilim adamlarından oluşan araştırma ekibi, gıdaların içeriğinde bulunan kimyasal maddelerin bağımlılık yarattığına dair herhangi bir kanıt bulamadıklarını açıkladı.

BEYNİN YEMEKLE ÖZDEŞLEŞTİRDİĞİ POZİTİF HİSLERDEN KAYNAKLANIYOR

Araştırmacılar, insan beyninin besinlere verdiği tepkiyle, eroin ve kokain gibi bağımlılık yapan uyuşturucu maddelere verdiği tepkinin birbirinden farklı olduğunu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, insanların yemek yemek için duydukları dayanılmaz istek, beynin yemek yemekle özdeşleştirdiği pozitif hislerden kaynaklanıyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, insanların karşı koyamadıkları yemek yeme isteklerini bir davranış bozukluğu olarak nitelendirdi ve yemek yeme bağımlılığı ve diğer bağımlılıklar arasındaki benzerliklere dikkat çekti. Araştırmacılara göre, obezite sorununun çözümü için belirli gıdalara odaklanmak yerine bireylerin yemek yeme davranışlarının incelenmesi gerekiyor.

"YEME BAĞIMLILIĞI ZİHİNSEL BOZUKLUK SAYILMALI"

Yeme bağımlılığı ve gıdaların içerdikleri maddeler arasındaki ilişkiyi araştıran bilimsel çalışma, Neuroscience and Biobehavioral Reviews dergisinde yayımlandı. Araştırmacılar, zihinsel bozuklukların güncel sınıflandırılmasının, yemek yeme bağımlılığının tanısını kapsamlı olarak içerecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

ŞEKERİN BAĞIMLILIK YAPTIĞI KONUSUNDA TARTIŞMA VAR

Edinburgh Üniversitesi Fizyoloji Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren araştırmacı Dr. John Menzies, insanların fazla kilolu olmalarına neden olan faktörleri açıklamaya çalıştıklarını ve bunun için de bazı besinleri sorumlu tuttuklarını söyledi. Menzies’e göre, bazı insanların belirli yiyeceklere yönelik bir bağımlılıkları yok, ancak tükettikleri besinlerden bağımsız olarak, yemek yeme aktivitelerinde aşırılık gösterebiliyorlar. Bu bireyler için, aşırı yeme sorunu, besinlerin içerdiği maddelerden bağımsız olarak düşünülmeli ve davranışsal bir bağımlılık olarak değerlendirilmeli.

Gothenburg Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan ve aynı zamanda NeuroFAST projesinin koordinatörlüğünü üstlenen Profesör Suzanne Dickson, “Şekerin bağımlılık yaptığı konusunda son yıllarda devam eden büyük bir tartışma var. Ancak bilimsel verilere göre, besinlerin içerdiği maddelerin ve bu maddelerin farklı birleşimlerinin bağımlılık yaptığına dair herhangi bir kanıt yok.” şeklinde konuştu.

İHA

bağımlılık aktivite