Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme: Kripto varlıklar yönetmeliği
Merkez Bankası'nın kripto varlıklara ilişkin yeni yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik 30 Nisan’da yürürlüğe girecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair 31456 sayılı Yönetmeliği Resmi Gazete’de 16 Nisan tarihinde yayımlandı. Ödemelerde Kripto varlıkların kullanılmamasını içeren yönetmelik, 30 Nisan’da yürürlüğe girecek.
Yönetmeliğe göre;
1. Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına
2. Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına
3. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlandı.
Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık; dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade ediyor.
KRİPTO VARLIKLAR İLGİLİ TARAFLAR AÇISINDAN BÜYÜK RİSKLER TAŞIYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘ndan ödemeler alanına ilişkin yapılan basın duyurusunda, kripto varlıkların;
1. Herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması,
2. Merkezi bir muhatabın bulunmaması,
3. Piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi,
4. Anonim yapıları dolayısıyla yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi,
5. Cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz kullanılabilmesi,
6. Takip edilememesi,
7. İşlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırdığı vurgulandı.
“Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Duyuruda ayrıca, söz konusu yönetmeliğin, 1211 sayılı TCMB Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde düzenlendiği bilgisi verildi.
YÖNETMELİK KÜÇÜK YATIRIMCIYI KORUYACAK, VERGİLENDİRME KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK
Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, yönetmeliğin küçük yatırımcıyı koruyacağını, paranın takip edilebilirliğini sağlayacağını ve dolayısı ile vergilendirilme kolaylığı getireceğini belirtti
YÖNETMELİĞİN MAĞDURİYETLERE KARŞI ETKİSİ
“Merkez Bankasının yönetmeliğiyle kripto para mağduriyetleri azalacaktır.” diyen Şahin, şunları kaydetti:”Kripto paraların tutulduğu dijital cüzdanlar bu alandaki saldırılara açık. Ödemelerde yasaklanması itibarıyla bu saldırılardan doğan mağduriyet de azalacak. Finansal kaçakçılığın önüne geçilecektir. Küçük yatırımcının zarar görme olasılığını azaltmaya yönelik bir düzenleme. Vergilendirme de önemli. Her vatandaş gelirini vergilendirmek zorunda. Bunun takibinin kolaylaşması ortaya olumlu bir durum çıkarttı.”
YÖNETMELİĞİN YATIRIMCILAR AÇISINDAN ÖNEMİ
BtcTurk Üst Yöneticisi (CEO) Özgür Güneri, yapılan düzenlemede kripto para yatırımcıları açısından herhangi bir olumsuz gelişmenin olmadığını vurgulayarak, “Bu çerçevede de banklarla iş birliğimiz ve hizmetlerimiz kesintisiz devam ediyor. Genel hatlarıyla bakıldığında BtcTurk’e yatırılan ve çekilen tasarrufların önemli bir kısmı bankalar kanalıyla gerçekleşiyor. Bugün de kullanıcıların banka kanalını kullanarak 7 gün 24 saat para yatırma ve çekmesinin önünde hiçbir engel yok. Kullanıcılar tarafında bir mağduriyet söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.