Bundan 59 yıl önce...
Tarih 6 Eylül 1955... Bundan 59 yıl önce gladyo Türkiye'deki ilk kanlı eylemine imza attı. "Selanik'teki Atatürk'ün doğduğu ev bombalandı" iddiasıyla kışkırtılan halk, Rum yurttaşlarımızın üstüne salındı. Çıkan olaylarda 3 kişi öldürüldü, 30 kişi yaralandı, binlerce dükkan ve ev yağmalandı. Bütün olaylar Özel Harp Dairesi tarafından planlanmış, Demokrat Parti hükümetinin kontrolünde yürütülmüştü. Bunu yıllar sonra, dönemin Özel Harp Dairesi Başkanı Sabri Yirmibeşoğlu açıkladı. Gladyo kışkırtmasının hesabı da 27 Mayıs Devrimi ile soruldu.
15 Ağustos 1955 sabahı, İstanbul'da Rum ve Ermeni ailelerin kapılarına gizli eller tarafından haç işaretleri çizildi. Bu 6-7 Eylül olaylarına giden yolun ilk adımıydı.
29 Ağustos 1955 günü Kıbrıs sorununu görüşmek üzere Londra Konferansı toplanmış ancak sonuçsuz kalmıştı.
6 Eylül günü Ekspres Gazetesi'nde, Atatürk'ün Selanik'teki evine bomba atıldığı haberi yayımlandı. Gazete intikam çağrıları yapıyordu. Gazetenin sahibi Demokrat Parti Milletvekili ve MİT mensubu olan Mithat Perin'di.
Aynı gün Taksim'de büyük kalabalıklar toplandı. Gayrimüslimlerin işyerlerine saldırılar başladı. Saldırılar bütün İstanbul'a yayıldı. Hızla İzmir'e de sıçradı.
Resmi rakamlara göre Rum ve Ermeniler'e ait 5 bin 583 işyeri ve ev tahrip edildi. 3 kişi öldürüldü, 30 kişi yaralandı, 73 kilise, 1 havra, 8 ayazma, 2 manastır yıkıldı ve ve yakıldı. 32 Rum ve 8 Ermeni okulu tahrip edildi.
Atatürk'ün Selanik'teki evine bomba atan Oktay Engin, MİT elemanı olan bir öğrenciydi. Engin'in adı daha sonra 16 Mart 1978 katliamına da karıştı. Oktay Engin, 12 Eylül döneminde Emniyet Genel Müdür Yardımcılığına kadar yükseldi.
Olaylar sırasında CIA Başkanı Ailen Dulles İstanbul'daydı. Başbakan Adnan Menderes, olayları bir süre arabasının içinden izlemişti.
Polis olaylara müdahale etmiyordu. Çünkü hükümet "Hırsızlık ve yangınlar dışında göz yumun" talimatı vermişti. Bu gerçek, 1960 Yassıada yargılamalarında kanıtlanacaktı.
Olaylardan sonra komünist avına çıkan polisin hedefinde Aziz Nesin, Kemal Tahir gibi solcu yazar ve aydınlar vardı. Oysa, dönemin Özel Harp Dairesi Başkanı Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu, olayların "Bir Özel Harp Dairesi işi" olduğunu yıllar sonra 1991'de açıklayacaktı. 6-7 Eylül Muhteşem bir örgütlenmeydi ve amaca ulaşmıştı.
ulusalkanal.com.tr