TSK'da F-Tipi subayların terfilerinin önüne geçildi

TSK'da F-Tipi subayların terfilerinin önüne geçildi

Yüksek Askeri Şura ile Mustafa Kemal'in askerleri emekli edildi. YAŞ'ta 3 uygulama dikkat çekti. Ergenekon ve Balyoz'da yargılanan komutanlar emekli edildi, 28 Şubat davasındaki subaylar 1 yıl temdit aldı, İzmir'deki sözde casusuluk davasında yargılanan 2 komutan ise terfi etti. Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre Şura'da F tipi subayların terfi almaları önlendi ve bu isimler rütbe ve kıdemlerine göre kızak görevlere verildi.

Yüksek Askeri Şura Kararları ile Mustafa Kemal'in askerine bir balyoz daha indirildi. Ergenekon ve Balyoz davasında yargılanan 12 general ve amiral mahkumiyet kararları hak ihlali nedeniyle bozulmasına karşın emekli edildi.

Şura'da 3 farklı uygulamaya gidildi. İzmir "Askeri Casusluk" davasında yargılanan komutanlardan Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım Tümamiralliğe, Deniz Kurmay Albay Mithat Kemal Algül de Tuğamiralliğe terfi etti.

Tümamiralliğe yükselen Ahmet İskender Yıldırım'ın Deniz Kuvvetleri açısından kritik bir görev olan Lojistik Başkanlığı'na atanması da dikkat çekti. Yıldırım daha önce de muharip görevler arasındaki Harp Filo Komutanlığı'nı yürütüyordu.

28 Şubat davasında yargılanan Tuğgeneraller Metin Keşap, Faruk Alpaydın ve İsmail Hakkı Önder'in 1 yıl süre ile temdit alarak görevlerine devam etmesine karar verildi.

Şura kararlarında dikkat çeken bir diğer konu ise F-Tipi örgüte yakınlıkları ile bilinen general ve amirallerin durumu oldu. Şura'da cemaate yönelik bir tasfiyeye gidilmedi ancak askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre bu isimler terfi alamadı ve tali görevlere atandı.

Askeri kaynaklar, 4 yılını doldurarak YAŞ listesine giren cemaatçi isimler yerine erken terfi ile Şura'ya giren komutanların tercih edildiğini vurguladı. Özellikle Deniz Kuvvetleri'nde kumpaslarla önü açılan F-Tipi komutanlara set çekildi.

Terfiler dışında, görev süresi devam amirallerin atamalarında da cemaat yapılanmasına dikkat edildi. F-tipi amiraller rütbe ve kıdemlerine göre kızak görevlere alındı. Bazı isimler yıllarca albay rütbesi ile yönettilen kadrolara atandı.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre 100'e yakın F Tipi subay ve astsubayın dosyası da Genelkurmay Başkanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nda ele alınacak.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

tsk YAŞ f-tipi