AKP'de her 10 vekile bir bekçi

TBMM Genel Kurulu’nda pazartesi görüşmesi başlayacak olan anayasa değişikliği için AKP ve MHP’de fireye karşı OHAL uygulaması başlatıldı. AKP’de her 10 milletvekilini kontrol etmek için bir isim belirlendi.

AKP'de her 10 vekile bir bekçi

Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”ni öngören 18 maddelik teklif pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Görüşme öncesinde AKP ve MHP’de teklife soğuk bakan milletvekillerinin sayısının artması parti yönetimlerini harekete geçirdi.

Anayasa değişikliği paketinin TBMM’den 330’u bulamaması halinde başarısızlığın faturasının kendisine kesileceği düşünen Başbakan Binali Yıldırım teklifi imzalayan 316 milletvekilinin genel kuruldaki oylamalarda fire vermemesi için devreye girdi. AKP’lilerle gruplar halinde görüşen Yıldırım, milletvekillerine “AKP de tek bir fire istemiyorum” mesajını verdi.

AKP kulislerine yansıyan bilgilere göre, firelerin önlenmesi için özel bir çalışma başlatıldı. AKP’de her on milletvekiline bir sorumlu tayin edilirken, sorumluların, TBMM’de iki tur üzerinden yapılacak anayasa maddelerini oylamalarında, sorumlu oldukları milletvekillerinden fire olmaması için gerekli tüm çalışma ve denetimleri yapmaları istendi. Sorumluların “evet” oyu vermeyeceği kesinleşen milletvekillerini merkeze bildirmeleri de talep edildi.

AKP’nin teklifi vermesine katkı veren MHP de fire telaşına düştü. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin “Bu görüşmelerde grup kararı olmaz. Benim bir tek oyum var. Meclis’te de evet diyeceğim, referandumda da evet diyeceğim” demesinin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, görevinden istifa ederek, ‘hayır’ oyu vereceği açıklamıştı. MHP’de “hayır” oyu verecek 10-15 milletvekilinden söz edilirken, birçok MHP milletvekilinin de geçersiz oy kullanma taktiği izleyeceği öğrenildi.

İKNA SEANSLARI

Aydınlık'ın haberine göre, MHP’li vekillerin istifası sonrası Atilla Kaya’ya destek vermesi yönetimi telaşlandırdı. Bahçeli’ye yakın MHP yöneticilerinin anayasa değişikliğine sıcak bakmayan milletvekilleriyle tek tek görüştükleri bildirildi.

AKP - MHP ARASINDA GÜVEN SORUNU

Anayasa paketine destek veren AKP ve MHP fire konusunda karşı tarafın sağlam durup durmayacağından, kendisine tuzak kurup kurmayacağından kuşkulanıyor. MHP’de hemen her gün bir milletvekilinin ‘hayır’ oyu kullanacağını açıkladığına işaret eden AKP’liler bu sayının oylamalarda daha artıp artmayacağını ölçemeye çalışıyor. AKP’de 18 fire olacak haberlerinden sonra AKP’liler, “Bahçeli’ye rağmen, şimdiye kadar 7 milletvekili ‘hayır’ oyu vereceği deklere etti. Genel Merkez ile ters düşmemek için oyunun rengini belli etmeyenlerin olduğu söyleniyor. MHP’de ‘hayır’ diyeceklerin sayısı bunlarla birlikte daha da artar” diyerek, muhtemel bir yenilginin sorumluluğunu MHP’nin üstüne atıyorlar.

AKP’lilerin MHP’deki fireleri sık sık gündeme getirmesine tepki gösteren bir MHP’li milletvekili, şöyle dedi:

“MHP’deki fireler belli. Siz iktidar tarafına bakın. AKP’nin 14 eksiği vardı. Eğer AKP’de bu anayasa değişikliğine imza veren 316 milletvekili ‘evet’ derse, MHP’den gelecek en az 25-30 milletvekili ile en az 340 oyla geçer. Ama iktidar partisinin ne kadar sağlam duracağından emin değiliz.”

ulusalkanal.com.tr

mhp AKP başkanlık anayasa ohal