Partilerde son durum ne

1 Kasım’da yeniden yapılacak Genel Seçimler yaklaşırken siyasi partiler çalışmalarını hızlandırdı. Hazırlıkların önemli bir bölümü olan aday belirleme çalışmaları için gözler parti merkezlerine çevrildi. AKP, 12 Eylül’de büyük kongresini toplayacak 3 dönem şartını kaldırmak için tüzük değişikliği yapacak. Böylece yeni vekillerin adaylığı da riske girmiş olacak. CHP ön seçim yaparak oluşturduğu listede çok değişiklik yapmayacak. MHP’nin listesinde de büyük bir değişiklik olması beklenmiyor.

Partilerde son durum ne

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen 4 siyasi parti seçimler için milletvekili adaylarının listesini hazırlamaya başladı.

AKP 12 Eylül’de büyük kongresini toplayarak 3 dönem şartını kaldırmak için tüzük değişikliği yapacak.

Bu hamle 3 dönem kuralına takılan önemli isimlerin yeniden aday olacağı ve meclise yeni giren isimlerin adaylığının riske gireceği anlamına geliyor. Bu nedenle parti kulislerinde tedirginlik hakim

Aday adaylık başvuruları 3 Eylül’de tamamladı. Adaylık başvurusu yapan isimlerden çok yapmayan isimler dikkat çekti. Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Ali Babacan, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin gibi partinin ağır topları başvuruda bulunmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da listenin oluşturulmasında belirleyici olacağı konuşulanlar arasında.

CHP 7 Haziran seçimlerinde partisinin milletvekili adaylarının büyük bir kısmını önseçimle belirlemişti. Bu listede fazla bir değişiklik yapılmayacak. İhsan Özkes’in istifasıyla boşalan İstanbul 9. Sıra kontenjan adaylığı için çok sayıda CHP’li de Kılıçdaroğlu’ndan işaret bekliyor. Bu isimler arasında Murat Karayalçın ve Umut Oran gibi isimlerin bulunduğu belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun geçen seçimlerde YSK’nın tartışılan bir kararıyla adaylığı iptal edilen Atilla Sertel’i de yeniden aday gösterebileceği öğrenildi.

MHP'de ise fazla bir değişikliğin olmayacağı belirtiliyor. Genel Merkez tarafından belirlenecek milletvekilli listelerinde partiden ihraç edilen Tuğrul Türkeş yer almayacak. Türkeş’in yerine Prof. Dr. Mevlüt Karakaya’nın getirileceği kaydedildi.

Tedirginliğin en çok hakim olduğu parti ise HDP. Zira 7 Haziran'da bazı partilerle ittifak yaparak seçime giren HDP'de Levent Tüzel krizi yaşanıyor. Tüzel'in açıklamalarıyla "ittifak dağılabilir" sinyali vermesi huzursuzluğa neden oluyor.

PKK'nın saldırılarına devam etmesi de HDP'de tedirginlik yaratıyor. Parti yönetimi en azından seçim sürecinde çatışmaların durması için Kandil’i ikna etmeye çabalıyor.

ulusalkanal.com.tr