Avrupa Komisyonu'ndan tepki geldi

Avrupa Komisyonu, "Avrupa Birliği'nin mültecilerin doğrudan Türkiye'ye gönderilmesinde görev alamayacağını" savundu. Almanya ise Tunus, Cezayir ve Fas'ı güvenli ülke listesine alarak mültecilere geri gönderme kararı aldı. İsveç'te de iltica başvurusu kabul edilmeyen mülteciler zorla sınırdışı edilecek

Avrupa Komisyonu'ndan tepki geldi

Avrupadaki mültecileri Türkiye'ye yollamak için Avrupa Birliği dönem başkanı Hollanda tarafından hazırlanan plana, Avrupa Komisyonu'ndan tepki geldi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, mültecilerin doğrudan Türkiye'ye geri yollanmasını öngören planın illegal olduğunu söyledi.

2016'da yürürlüğe girecek Geri Kabul Anlaşması öncesinde ise Avrupa ülkeleri bir yandan Türkiye için "güvenli ülke" çağrısı yapıyor, bir yandan da yeni planları uygulamaya sokuyor.

Mülteci sayısını sınırlandırma kararı alan Almanya, Tunus, Cezayir ve Fas'ı güvenli ülke listesine alacak. Bu ülkelerden gelen mülteciler geri gönderilecek.

Suriyeli mülteciler dışında diğer mültecilere çalışma izni verilmeyen Almanya'daki Iraklı mülteciler ise Bağdat'a geri dönüş yolunda. Alman hava yolları talebi karşılamak için Bağdat'a özel seferler yapıldığını açıklandı.

2015 yılında 165 bin mültecinin iltica başvurusu yaptığı İsveç'te de yeni bir tasarı gündemde. Tasarıya göre iltica başvurusu reddedilen mülteciler sınırdışı edilecek.

Şuana kadar İşveç'te iltica başvurusu reddedilen 80 bine yakın mülteci bulunuyor. Tasarı resmen yürürlüğe girdiğinde başvurusu reddedilen mülteciler ülkeden çıkartılacak, direnenlere karşı zor kullanılacak.

ulusalkanal.com.tr