Bakandan zam açıklaması

Dolardaki artış dışa bağımlı olduğumuz enerji fiyatlarına nasıl yansıyacak? Bu sorunun yanıtı Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan geldi. Yıldız, kurdan kaynaklanan maliyet artışının yurttaş ve sanayiciye yansıtılmayacağını söyledi. Ancak yılbaşından bu yana benzin fiyatındaki artış yüzde 11,4 doğalgazdaki artış ise yüzde 24,3 oldu

Bakandan zam açıklaması

Yılbaşından bu yana sürekli artış gösteren dolar, koalisyon kriziyle 3 lira sınırına yaklaştı. Gözler doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına çevrildi.

Enerji ve Tabii Kaynarlar Bakanı Taner Yıldız, Diplomasi Muhabirleri Derneği'nde konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin kur nedeniyle enerjide 11 milyar lira zarara uğradığını belirtti. Ancak yaşanan artışın faturalara yansımayacağını söyledi.

Ancak son 6 ayın istatistikleri akaryakıt ve doğalgazda düzenli bir artışa işaret ediyor. Benzinin yılbaşında litre fiyatı 4 lira 11 kuruş iken, bugün 4 lira 58 kuruştan satılıyor. Dolaysısıyla yüzde 11,4'lük bir artış söz konusu. Bu artış uluslararası piyasalarda petrol varil fiyatının düşmesine rağmen yaşandı.

Doğalgazda da durum farklı değil. Doğalgazın metrekübü yılbaşından bu yana dünya piyasalarında 2 dolar 78 sentten işlem görüyor. Ancak lira bazında doğalgazın metreküp fiyatı yılbaşında 6 lira 40 kuruşken; bugün 7 lira 96 kuruş. Artışın yurttaşa yansıması yüzde 24,3 oldu.

HABER: CEM BAYAN

taner yıldız doğalgaz enerji bakanı