Yürürken bile cura çalıyor

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde cura ustası 59 yaşındaki Osman Kırca, 40 yıldan uzun süredir çaldığı curasından ayrılamıyor. Babasından aldığı emaneti oğluna da öğreten Osman Kırca, yürürken bile cura çalıyor.

Yürürken bile cura çalıyor

Kaş'a bağlı Çavdır Mahallesi İp Keseri Mevkii'nde oturan Osman Kırca, üç ve dört telli curanın Toroslar'da yaşayan ustalarından biri olarak görülüyor. Çocukluğundan beri çobanlık yapan 6 çocuk babası Osman Kırca, eşiyle yaşamını sürdürüyor. Cura çalmayı kendisi gibi çoban olan babası Ramazan Kırca'dan öğrenen Osman Kırca, 16 yaşından beri curasını elinden bırakmıyor. Babasından aldığı emaneti oğlu Ali İhsan Kırca'ya da öğreten Osman Kırca, yürürken bile cura çalıyor.

Cura çalmayı oğluna da öğrettiği için mutlu olduğunu söyleyen Osman Kırca, "16 yaşında öğrendim. Oğluma da öğrettim. Mutluyum. Benden de güzel çalıyor. Bu çobanlıktan gelen bir şey. Babamın 500 keçisi vardı. Curayı çaldığı zaman keçi bile yolda durur, ses verir" dedi.

Özellikle Yörüklerin göç ettiği dönemlerde curanın çok çalındığını aktaran Osman Kırca, "Vasıta çıktı, şimdi göç yok. Develer yok. Develeri arıyorum. Kilimleri üstüne örtüp, üç telliyi çalmayı, onları özlüyorum. Ama bir daha geri getiremeyeceğim" diye konuştu.

Ahmet ACAR

DHA