'Torba tasarı' kabul edildi

Maden işçileri ile tütün üreticisini yakından ilgilendiren Torba Yasa, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklife göre, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait kiralanmış maden ocaklarının ruhsatları satılabilecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin yeniden düzenlendiği Torba Yasa ile bireysel tütün üretimine de hapis cezası getirildi.

'Torba tasarı' kabul edildi

Binlerce yurttaşı yakından ilgilendiren 127 maddeli Torba Yasa, Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Teklif, tümü üzerinde yapılan oylamayla kabul edildi.

Kabul edilen Torba Yasa'ya göre; Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait kiralanmış maden ocaklarının ruhsatları satılabilecek. Teklif metninde daha önce Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocaklarının da ruhsatlarının satılması vardı. Ancak Zonguldak'ta maden ocaklarındaki işçiler eylem yapmış, ilgili düzenleme metinden çıkartılmıştı.

Teklifteki bir başka düzenlemeye göre de sadece işleyip tekrar ihraç etmek üzere tütün fabrikalarına izin verilecek. Bireysel üretime ise hapis cezası gelecek.

Torba Yasa'da tepki toplayan Motorlu Taşıtlar Vergisi de var. Hükümet önce MTV'ye yüzde 40 zam yapmış, eleştirilerin ardından kısmi geri adım atmıştı. Bu kapsamda, Torba Yasa'daki düzenlemeye göre MTV zammı en yüksek yüzde 25 olacak.

Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarının tahsilatının 31 Aralık 2017'den 31 Aralık 2020'ye ertelenmesi de yasada yer alıyor.

Yine Torba Yasa'ya göre terörle mücadelede yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz Darbe Kalkışmasının bastırılması sırasında yaralananlar memur olabilecek. Asgari ücretin 1404 liranın altına düşmemesi için çalışanlara ilave geçim indirimi sağlanacak ve ay sonları ödenen işsizlik maaşı her ayın 5’inde ödenecek.

Torba Yasa onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Erdoğan onaylarsa ilgili düzenlemeler yasalaşacak.

Öte yandan bugün Genel Kurul'da Yüksek Seçim Kurulu'nun görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını belirleyen Kanun Teklifi görüşülecek.

Buna göre, YSK'nın merkez teşkilatına 225, taşra teşkilatına da 490 olmak üzere toplam 715 personel alımı yapılacak. Teklifte, "Kurul, görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsız ve tarafsız olacak. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Kurula emir ve talimat veremeyecek" denildi.

ulusal.com.tr

# torba tasarı