Çin büyümede fren yaptı

Çin ekonomisi aldığı tüm tedbirlere rağmen son altı yılın en düşük seviyesinde büyüdü. 2009 yılından bu yana yüzde 6. 9'luk büyüme gösteren dünyanın 2. büyük ekonomisi Çin'de üretimin düştüğü bildiriliyor. Analistler küresel dalgalanmaya etkisi olduğunu açıkladıkları yavaşlamanın zenginleşen Çin halkı ile üretimin azalması ve iç tüketimin artması faktörlerine bağlıyorlar.

Çin büyümede fren yaptı

Bu yıl büyümesindeki sert freni engellemek için dört kez faiz indirimi ve üç kez de zorunlu karşılık indirimi yapan Çin ekonomisi yüzde 6.9 ile 2009'dan bu yana en düşük seviyede büyüdü.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu, gayri safi yurt içi hasılanın üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 büyüdüğünü açıkladı. Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 6.7 ya da 6.8 düzeylerindeydi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ikinci çeyrek büyümesi yüzde 7.0 olarak gerçekleşmişti.

Analistlere göre, Çin ekonomisinin yavaşlamasının nedeni üretimiz azalması ve iç tüketimin artması.

Yavaşlamanın sertleşmesi durumunda para politikasının gevşetilmesi, faiz ve zorunlu karşılık indirimlerinin kullanılması bekleniyor.

Çin ekonomisinin yavaşlamasının küresel dalgalanmaya ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine de olumsuz etkileri olacak.

ulusalkanal.com.tr