Çöp toplama alanı "akasya ormanı'na dönüşecek"

Ardahan'daki çöp toplama alanı, belediyenin hayata geçirdiği Katı Atık Ayrıştırma ve Düzenli Depolama Merkezi Projesi'yle çöplük görünümünden kurtularak "akasya ormanı"na dönüşecek.

Yapımında sona gelinen ve ekim ayında faaliyete geçmesi planlanan Katı Atık Ayrıştırma ve Düzenli Depolama Merkezi sayesinde, çevre kirliliğine neden olan çöp döküm alanı, bambaşka bir görünüm kazanacak.

Ardahan Belediyesinin hibe desteği aldığı, yaklaşık 10 yıl önce başlanan ve 6 milyon liraya mal olan 200 dönüm alan üzerindeki proje, üç bölümden oluşuyor. Proje için ekim ayında açılış töreni planlanılıyor. Temizlik ve rehabilite çalışmalarının yanı sıra söz konusu alanda, başta akasya olmak üzere 100 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Alanda incelemelerde bulunan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, tesisin en az 40 yıl Ardahan ve ilçelerine hizmet edeceğini söyledi.

Alanda yeşermeye başlayan fidanların fotoğrafını çekerek, fidanlarla özellikle kendisinin ilgilendiğini belirten Köksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir dönem çöp tarlası konumundaki alanın, bugün fidanlarla görsel güzellik sunmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Görüntü olarak kimsenin görmek bile istemediği alanın, yıllar içinde ciddi bir akasya ormanına dönüşeceğini belirten Köksoy, şunları kaydetti:

"Burada bu tesis çalışmasını yaparken, aynı zamanda alanı temizleyerek rehabilite de ettik. Ariyet ocakları rehabilite edildi. Rehabilite edilen alanlarda çok ciddi ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. 2009'dan önce, yaklaşık 3 bin dönümlük alan, adeta çöp tarlasını andırıyordu ama başta akasya olmak üzere dikilen 100 bin fidan ile yıllar içinde burası akasya ormanına dönüşecek."

Başkan Köksoy, tesisin Ardahan başta olmak üzere ilçelerin tamamı ve il özel idaresine de hizmet verme kapasitesine sahip olacağını söyledi.

Tesisin ayrıştırılmış çöpü depolama bölümünün, hazır bir şekilde beklediğini dile getiren Köksoy, "Şu an ayrıştırma binamızın bitmesini bekliyoruz. Bina içindeki ekipman ve malzemeler hazır. Montajları yapılacak. Hedefimiz bu tesisi, yaklaşık bir ay sonra, en geç ekimin ortasında hizmete almaktır." ifadelerini kullandı.

Köksoy, tesiste organik maddelerin depolanacağını, cam, kağıt, karton, pet, poşet gibi ürünlerin de geri dönüşüme gönderileceğini, bunun önemli bir çevre planlama tesisi olacağını anlattı.

Tesisin faaliyet geçmesiyle istihdama da katkı sağlayacağını vurgulayan Köksoy, alanın, mevcut duruma kavuşması için 2009'dan bu yana mücadele verdiğini sözlerine ekledi.

ardahan