Avrupa Birliği krize hazırlanıyor

Dolar karşısında eriyen avro Avrupa Birliği'ni tedirgin ediyor. Olası bir krizi önlemek isteyen birlik üyeleri Brüksel'de bir araya gelerek çıkış yolları aramaya başladı. Maliye Bakanları'nın katıldığı toplantıdan krize önlem için yeni bir fon kurulması kararı çıktı.

Avrupa Birliği krize hazırlanıyor

Dolardaki yükseliş karşısında değer kaybeden avro son 12 yılın en düşük değerine geriledi.

Avrodaki bu düşüş Avrupa Birliği ülkerlerini tedirgin etmeye başladı. Krizle karşı karşıya kalmak istemeyen AB üyeleri Maliye Bakanları Brüksel'de bir araya gelerek oluşabilecek krizden kurtulmanın yollarını aramaya başladı.

Avrupa Birliği Maliye Bakanları'nın Brüksel'de yaptığı toplantının sonuç bildirgesinde yeni bir fon kurulmasına karar verildiği açıklandı.

Oluşturulacak fonlar yatırım paketi; enerji, ulaştırma, eğitim ve Ar-Ge projesi ve istihdamı artırmaya yönelik faaliyetlerin finansmanında kullanılacak.

Yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu'ndan da onay alması gereken yatırım fonuna şu ana dek Almanya,Fransa ve İtalya sekizer milyar, İspanya 1,5 milyar avro katkıda bulunacağını açıkladı.

AB Komisyonu, Fonu'nun yürürlükte kalacağı 3 yılda AB'nin gayrisafi hasılasının 330-410 milyar avro artıracağını ve 1,1-1,3 milyon yeni istihdam yaratacağını tahmin ediyor.

315 milyar euroluk yatırım fonuyla AB Komisyonu'nun önerdiği 2 bin proje arasında, ekonomik açıdan uygulanabilirliği daha yüksek ve AB'nin hedefleriyle daha uyumlu olanlar finanse edilecek.

ulusalkanal.com.tr