Alparslan Çelik'in gözaltına alınması Rusya'da geniş yankı buldu

Düşen Rus uçağının paraşütle atlayan pilotunu öldüren Alparslan Çelik'in gözaltına alınması Rusya'da büyük yankı uyandırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Bilgi incelenecek. Değerlendirmeyi daha sonra yapacağız" dedi. Rus medyası da Çelik'in yargılanmasının, iki ülke arasındaki gerginliğin aşılması yolunda ilk önemli adım olabileceği değerlendirmesi yaptı.

Alparslan Çelik'in gözaltına alınması Rusya'da geniş yankı buldu

Türkiye sınırında düşürülen Rus savaş uçağının pilotunu, paraşütle atladıktan sonra öldürdüğünü söyleyen Alparslan Çelik’in gözaltına alınması Rusya'da büyük yankı uyandırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, konuyla ilgili soru yönelten gazeteciye, "Rusya Dışişleri Bakanlığı, bilgiyi inceleyecek. Bu konuyla ilgili değerlendirmeyi daha sonra yapacağız" yanıtını verdi.

Rusya basınında da bu gelişmenin Türkiye ile Rusya arasındaki kriz ortamından çıkış için ilk adım olabileceği yorumları yapıldı.

Rusya'nın önde gelen internet haber-analiz sitelerinden Gazeta.ru manşetini bu konuya ayırdı. Haberde, Putin ve Erdoğan’ın tokalaşmak üzere birbirlerine el uzattıkları fotoğrafı “Rusya ile buluşmaya doğru iki adım” başlığıyla manşetine taşıdı. Haberde Moskova’nın Ankara ile ilişkilerin normalleşmesi için üç ön şartından birinin, Rus pilotu öldürdüğünü söyleyen Alparslan Çelik’in yargılanarak cezalandırılması olduğu hatırlatıldı. Ayrıca Rusya’nın eski Ankara Büyükelçisi Pyotr Stegniy’in "Çelik’in tutuklanması doğru yolda atılmış bir adım" sözlerine yer verildi.

Akademisyen Vladimir Ahmedov da "Şu an ilişkilerin normalleştirilmesi Türkiye’nin çıkarına" dedi.

Moskovski Komsomoltes gazetesi, "Türkiye Rus pilotun katili Alparslan Çelik'i Rusya'ya verecek mi?" başlığıyla verdiği haberde, "Uzmanlar, Türkiye'nin gözaltına alınan Çelik'i Rusya ile ilişkileri düzeltme uğruna feda edebileceğini ihtimal dışı saymıyor" denildi.

Business FM de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Amerika'daki açıklamalarını "Türkiye’nin Rusya ile uzlaşma adımı" diye niteledi.

ulusalkanal.com.tr

rusya alparslan çelik