Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar, nişanlarını istiyorlar

Kimi iki parmağını yitirmiş, kimi de kalbinde PKK kurşunu ile yaşıyor... Ancak gazi sayılmıyorlar. On binlerce kişi vatani görevini yaparken birer engelli yurttaş oldular ama gazi olamadılar. Türk Silahlı Kuvvetleri Gazilik yönetmeliği bu engelli yurttaşların önündeki en büyük engel. Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar, nişanlarını istiyorlar.

Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar, nişanlarını istiyorlar

Vatani görevini yaparken yaralanan her asker gazi sayılmıyor. Nedeni ise uzuv kaybı ve sakatlık oranın yeterli olmaması.

Gazi Sayılmayanlar Derneği Başkanı Kadir Erhan Tuna, "devlet bizi cetvelle ölçüyor karar veriyor" dİYOR.

Kalbinde kurşunla yaşayan Tuna, bir santim ileriye gitseydi o kurşunla şehit olacağını söyledi.

Türkiye’de gazi sayılmak için yaralanmak yeterli görülmüyor. Kimi gözünü, kimi parmağını kaybetse de ciddi uzuv kaybı olmadığı gerekçesiyle gazi SAYILMIYOR.

Karar Türk Silahlı Kuvvetleri sağlık yeteneği yönetmeliğince veriliyor. Tuna’ya göre yönetmelik düzenlenirse nişansız gazi kalmayacak.

Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlara Derneği Genel Başanı Kadir Erhan Tuna, Türkiye genelinde 10 bini aşkın mağdurun olduğunu söyledi.

Gazi sayılabilmek için iki şart var; bunlardan biri uzuv kaybı… İkincisi de sakatlık oranının en az yüzde 60 olması. Bu yönetmelik sonucu ortaya çok sayıda mağdur çıkıyor. 3 parmağını yitiren gazi, 2 parmağını yitirense gazi sayılmıyor. Gerekçesi de uzuv kaybının yeterli görülmemesi.

Kadir Erhan Tuna da kalbinde terör örgütü PKK'nın kurşununu taşıyor. Kurşun çıkartılırsa sol tarafı felç olacak ya da ameliyat masasında hayatını kaybedecek.

Gazi sayılmayanların dava yolları ise kapalı. Yaralandıktan sonra bir yıl içinde dava açılması gerekiyor. Yaralı olarak 12 ay boyunca hastanede yatanlar da var. Askerliği devam edenler de.

HABER: BELMA YÜCEL

KAMERA: AKIN KARA

ulusalkanal.com.tr