Eğitim-İş’ten skandal ihraç kararı
Diyarbakır ailelerine desteğe gittikleri için eğitim-iş tarafından ihraç edilen ardından yargı kararıyla sendikaya dönen eğitimciler yeniden disipline verildi. Sendika, bu kez eğitimciler için ihraç kararı sonrası açıklama yaptığı için soruşturma başlattı. Ulusal Kanal'a konuşan öğretmenler, terör örgütüne başkaldıran ailelerin yanında yer almanın tüzüğe aykırı olmadığını vurguladılar.
Haber: Seda Akyüz
Eğitim-İş Genel Merkezi, HDP/PKK’ya bayrak açan ailelere destek olan 7 öğretmeni yeniden ihraç için disipline verdi.
Eğitim-İş Sendikası’ndaki öğretmenlerin oluşturduğu “Hepimizin Sendikası” grubu 21 Eylül 2019’da Diyarbakır’da “Evlat Nöbeti” tutan aileleri ziyaret etti. Öğretmenlerin, PKK’nın siyasi uzantısı HDP önündeki eyleme desteğinden rahatsızlık duyan Eğitim-İş’ten de ihraç kararı geldi.
İhracı istenen eğitimcilerden Zafer İncebacak ''İdeolojik tasfiye girişimi var.'' dedi:
- Önce vatan diyen, ülkesi olmayanın sendika olmaz şiarını savunan çizgiyi temsil ettik.
- 20 Ocak 2020’de yargıya başvurduk. 10 Kasım'da Ankara 21. İş Mahkemesi Eğitim İş sendikasının tüzüğüne uygun olduğuna karar verdi. Sendika İstinaf’a gitti. İstinaf kararı reddetti.
İhraç kararı Türk yargısından dönünce Eğitim-İş bu kez öğretmenleri başka bir yolla sendikadan uzaklaştırma adımı attı. 7 öğretmenin ihraç döneminde yaptığı açıklamaları sendikaya yönelik eleştiri kabul eden Eğitim-İş disiplin kurulunu topladı. Sendika öğretmenlerin ihraç edilmesini istedi.
İncebacak, Anayasal haklarının ihlal edildiğini belirtti:
- Eğitim-İş’i küçük düşüren beyanlar deniliyor. Türkiye'yi savunan Diyarbakır Anneleri'ni ziyaret ettiğimiz için ihraç ediliyoruz dedik. Savunma dahi alınmadı. Anayasal hakkımız ihlal edildi. İhraç edilmedik. Önümüzdeki aylarda genel kurulun toplanmasıyla kurultayda oylanacak.
İhracı istenen bir diğer eğitimci de Ayla Salmanlı. Salmanlı savunmalarının dahi alınmadığını dikkat çekti:
Bizler, Mustafa Atatürk’ün izindeki kamu çalışanları olarak, PKK’ya başkaldıran analarımızı ziyaret ettik. Eğitim-İş Merkez Disiplin Kurulu şimdi de 7 öğretmenin basına yaptıkları açıklamaları gerekçe göstererek, savunma dahi alınmadan yeniden ihraç edilmemizi istedi.
Ulusal Kanal'a konuşan eğitimciler, sendikanın bu hamlesinin delegelerin iradesine yönelik olduğunu belirtti. İhraç kararı çıkması halinde yeniden yargıya başvuracaklarını bildirdi.
İncebacak, ''İhraç çıkarsa yargıya gideceğiz.'' dedi:
- Kurultay delegelerini yönlendirme, niyetini görüyoruz. Seçme ve seçilme hakkımıza ortadan kaldıran girişim oldu. Yönetimde olan arkadaşlarımız görevden alındı. Doğal delegelik hakkı alındı. İhraç çıkarsa yargıya gideceğiz.
Salmanlı, durumu “Sendikal hakkı çiğneme girişimi” niteledi:
- Bu karar sendika disiplin ve yönetmeliğine dayanan bir karar değildir. Kurultay delegesinin iradesini yönlendirme, Anayasa’nın 26. Maddesindeki düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını tanımama ve sendikal hakkı çiğneme girişimidir. Sendikal hak ve özgürlükleri çiğnemede sorumluluğu bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk.