Adaletsiz seçim

Meclis’teki partilere devlet bütçesinden yapılacak milyonlarca lira seçim yardımı tepki topladı. Vatan Partisi Genel Sekreteri Bolluk adaletsizliğe dikkat çekerek ‘Bu parayla öğrencilere yurt yapılsın’ dedi

Adaletsiz seçim

7 Haziran ’da yapılacak seçim için AKP, CHP ve MHP’ye Hazine’den 531 milyon liralık yardım yapılması seçimlerin “eşit ve adaletli” gerçekleşmesine gölge düşürdü. Vatan Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk, siyasi partilere yapılan hazine yardımının kesilmesini ve bu para ile devletin öğrencilere yurt yapmasını istedi.

Devlet bütçesinden 2015 yılı için siyasi partilere yapılacak Hazine yardımı yarım milyar lirayı aştı. Bu yıl genel seçimler olması nedeniyle siyasi partilere verilen devlet yardımı üçe katlandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek siyasi partilere verilecek devlet yardımının toplam 531 milyon lira olduğunu bildirdi. Siyasi partilere yapılan devlet yardımında en büyük pay AKP’nin. AKP bu yıl 297 milyon lira yardım aldı. AKP’yi 155 milyon ile CHP, 78 milyon ile de MHP izledi.

SEÇİMLER ADİL DEĞİL

7 Haziran seçimlerine katılmak için 19 parti adaylarını YSK’ya bildirdi. Seçime katılacak 19 partiden sadece AKP, CHP ve MHP’nin Hazine yardımı alması ve seçim harcamalarının tamamına yakının devlet tarafından karşılanması, seçimlerin “eşitlik ve adillik” ilkesine aykırı bulundu. Bu uygulamanın açıkça eşitsizlik yarattığını kaydeden siyaset bilimciler, seçim çalışmalarının reklama dayandırıldığı günümüzde haksız rekabet oluştuğunu söyledi. Çok sayıda vatandaş da sosyal paylaşım sitelerinde yaptıkları açıklamalarla ödedikleri vergilerin siyasi partilere seçim masrafı olarak harcanmasına karşı çıktı.

Yapılan yorumlarda, “AKP benim de ülkenin de düşmanı. Ama benim ödediğim vergi ile oy alıyor, isyan ediyorum”, “Seçimler adil değil”, “AKP, CHP, MHP bu ayrıcalığı içinize nasıl sindiriyorsunuz?” ifadeleri yer aldı.

‘HAZİNE YARDIMINA SON’

Vatan Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk, Türkiye’de seçimlerin daha başından eşit ve adil olmayan koşullarda başladığını hatırlatarak, “AKP, CHP ve MHP’ye bu yıl 531 milyon lira Hazine yardımı yapıldı. Diğer partiler ise kendi olanaklarıyla seçime giriyor. Böyle bir durumda eşitlikten söz etmek mümkün değildir. Bu duruma derhal son verilmeli ve siyasi partilere Hazine yardımı kesilmelidir” dedi. Siyasi partilere verilen hazine yardımının kamu kaynağı olduğunu vurgulayan Bolluk, “Bu paralar kamu için kullanılmalıdır. Örneğin şu anda en büyük sorunlardan biri öğrencilerin yurt sorunudur. Bu para ile öğrencilere yurt yapılabilir” diye konuştu.

AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana yapılan tüm seçimlerde devlet olanaklarıyla seçim kampanyası yürüttüğünü ifade eden Bolluk şunları söyledi: “AKP aldığı Hazine yardımıyla da yetinmedi. Bakanlıkların bütçelerini ve örtülü ödeneği de kullandı. Şimdi Cumhurbaşkanlığı bütçesi de seçimler için kullanılmaya başlandı. Devletin uçakları, araçları, her şeyi AKP’nin hizmetinde. Ama ne yaparsa yapsın bu saltanatlarının sonunu getireceğiz.”

14 YILDA 2 MİLYAR 393 MİLYAR LİRA

Siyasi partilere o yılki genel bütçe gelirleri ‘(B) cetveli’ toplamının 5 binde 2’si oranında devlet yardımı yapılıyor. Bu yardım milletvekili genel seçimi yapıldığı yıl 3, mahalli idareler genel seçimi yapıldığı yıl 2 katına çıkarılıyor.

Bu yıl genel seçimler yapılacağı için hazineden siyasi partilere yapılacak yardım üç katına çıkarılmış durumda. Türkiye’de toplam seçmen sayısı 52 milyon 806 bin 322. Buna göre her oy başına verilecek yardım tutarı 10.05 lira olacak. Son 14 yılda ise AKP, CHP ve MHP’ye toplam 2 milyar 393 milyon lira Hazine yardımı yapıldı.

http://www.aydinlikgazete.com/