ABD ekonomisinde Çin depremi

Washington'dan Pekin'e 100 milyar dolarlık yeni bir misilleme geldi. Dünya ekonomisinin gündemi Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşlarına kilitlendi. Çin'in peş peşe hamleleri Washington'u köşeye sıkıştırdı. Amerikan Başkanı Trump, yanıt olarak ek gümrük tarifesi uygulanması talimatını verdi

Trump'tan Çin'e karşı 100 milyar dolarlık yeni hamle geldi.

Önce Amerika ardından Çin... Ticaret savaşları yeniden alevlendi. Pekin'in son hamlesine Amerikan Başkanı Donald Trump, "haksız misilleme" dedi. Öncekilere ilaveten 100 milyar dolarlık gümrük tarifesi uygulanması talimatını verdi.

Amerika Çin'e yönelik ek vergileri açıkladı piyasalar kımıldamadı, Çin'den gelen misilleme ise Amerikan piyasalarını sarstı. Mart ayı ile birlikte dünya ekonomi gündemine yeni bir konu girdi; ticaret savaşları...

Savaşı Amerikan Başkanı Donald Trump başlattı. Gerekçesi ise Amerika'nın 600 milyar dolarlık ticaret açığıydı. Bu açığı taşıyamayan Amerika, Çin'e karşı bir ticaret savaşı açtı. Çünkü en fazla açık Çin'e karşı veriliyordu. Önünde iki seçenek olan Washington, ya anlaşma zemini sağlayacak ya da gümrük vergilerini devreye sokacaktı. Ancak Trump ikinci seçeneği tercih etti.

Amerika, ilk hamleyi çelik ve alüminyum ile başlattı. Bu ürünlere ek gümrük vergisi uyguladı. Fakat Çin, çelik-alüminyum uygulamalarından pek fazla etkilenmedi. Misillemesi ise sertti. Cevap olarak 50 milyar dolarlık ithalata yüzde 25'lik ek gümrük vergisi getirdi. En önemli kalem ise Soya fasulyesi oldu. Bu durumdan en çok Amerikan çiftçisi etkilendi.

Trump yaptığı konuşmada, adeta yenilginin itirafında bulundu. Çin'in sürekli olarak Amerika'nın fikri mülkiyetini adaletsizce ele geçirmeye yönelik faaliyetlerde bulunduğu hükmüne vardığını belirtti.

Ürettiği soya fasulyesinin yarısına yakınını Çin'e satan Amerika'da fiyatlar, hisse senetleri, döviz kurları etkilendi. Belirsizlik artışı ile Amerikan ekonomisinde büyük bir deprem yaşandı.

Bu durum Washington'u tekrar harekete geçmeye zorladı. 100 milyar dolarlık ek vergi talimatının yanı sıra Trump, ABD Tarım Bakanlığını Amerikalı çiftçileri korumaya yönelik bir plan hayata geçirmekle görevlendirdiği bilgisini paylaştı.

Trump ayrıca "adaletsiz ticaret uygulamalarının Amerika'nın çıkarlarını baltalamasına asla izin vermeyeceğini" öne sürdü.

ulusal.com.tr

abd çin pekin washington