Aydınlık'tan çağrı: Yazılı basın doların insafına bırakılamaz!

Aydınlık'tan çağrı: ABD’nin kur operasyonları, tüm yazılı basını derinden sarstı. Türkiye’de gazete kağıdı üretilmediği ve tamamı ithal edildiği için gazeteler doların insafına bırakılmış durumda. Bu yüzden yazılı basın, tarihinin en zor dönemini yaşıyor...

Aydınlık'tan çağrı: Yazılı basın doların insafına bırakılamaz!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin, Basın İlan Kurumu’nun, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın, tüm yazılı basın yöneticilerinin ve devletin ilgili bütün birimlerinin gazete kağıdı temini konusuna hızla, eşgüdüm halinde müdahale etmesi ve doların yıkıcı etkisine karşı önlem alması gerekiyor. Kur artışlarının yazılı basına yönelik olumsuz etkisine seyirci kalınamaz! Gazete kağıdının ithalinde gümrük vergileri ve benzeri yükümlülükler sıfırlanmalı ve kağıt fiyatı bu yolla geriye çekilmelidir. Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapılması da sektörün devamlılığı için zorunludur. Bu adımların yanında pazardaki ithal tekeli adım adım kırılmalı ve kendi kağıdımızı kendimizin üreteceği kapsamlı altyapı yatırımları planlanmalıdır. Aydınlık’ın çağrısına yazılı basın yöneticilerinin ve devlet kurumlarının ilgisini bekliyoruz. Yazılı basın, doların yarattığı sorunlarla uğraşmak yerine, içerisinde bulunduğumuz bu hassas dönemde, kamu çıkarlarını savunmaya odaklanmalıdır.

Gazetelerin geleceği yerli kağıda bağlı

Gazeteler ardı ardında fiyatlarına zam yapıyor. Birçok gazete kapanmanın eşiğinde. Tunç Akkoç, sorunların temelinde gazetenin olmazsa olmazı kağıdın, ülkemizde üretilmemesi ve ithal edilmesi olduğunu belirtti TÜRKİYE’de yazılı basın, tarihinin en zor zamanlarından birini yaşıyor. Gazeteler yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye’nin önde gelen gazetelerinden biri olan Habertürk geçen haftalarda yazılı yayın hayatına son verdi. Bunun dışında üç büyük gazetenin kapatılacağı da yazılı basın kulislerinde konuşuluyor. Yayına devam etmek isteyen gazeteler de zam yoluna başvuruyor. Dünya gazetesi geçen ay fiyatını 3.75 TL’den 4.25’e çıkardı. Geçen günlerde de Sözcü gazetesi fiyatını 1.25 TL’ye, Cumhuriyet gazetesi de 2.5 TL’ye yükseltme kararı aldı. Posta ve Birgün gazeteleri de 2018’e zamlı girdi. Son yedi-sekiz ay içinde gazetelerin en öncelikli ihtiyacı olan kağıt bedelinde, uluslararası tekellerin hamlesiyle ciddi artışlar yaşandı. İkinci darbe de son üç ay içinde döviz kurlarına orantılı olarak yaşanan kağıt fiyatı artışı oldu. Bu nedenle hâlâ cüzi rakamlara satılan gazetelerin maliyeti bir yılda üç kat arttı. Kağıt fiyatlarının döviz kurundan etkilenmesinin sebebi ise, gazete kağıdının Türkiye’de üretilmemesi ve ithal edilmesi. Ulusalararası tekeller, gazeteleri kağıt konusunda yüksek fiyatlara mahkum ediyor.

GİDER ÇOK, GELİR YOK

Kağıt, matbaa, dağıtım, personel gideri, ajans aboneliği, telif gibi artan maliyetler bunun yanında yaşanan tiraj kaybı ve düşen ilan gelirleri bütün gazeteleri etkiliyor. Bu koşullar sonucu personelde daralma yaşanması büyük bir işsiz gazeteci havuzu da oluşturuyor. Holding yayınları bile ellerindeki tüm imkanlara rağmen ayakta kalmakta zorlanırken, Aydınlık gibi bağımsız gazeteler her gün okurlarıyla buluşmak için direniyor. Görev Basın ve Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Akkoç’la kağıt piyasasındaki gelişmeleri ve yazılı basını yaşatmak için atılacak adımları konuştuk. Gazetelerin okunma oranlarının düştüğünü belirten Akkoç “Okuma oranları azalınca reklam verenler de dijital ve görsel medya alanlarına kaymaya başladı. Yazılı basının reklam gelirleri ciddi oranlarda düştü özellikle son yıllarda” ifadelerini kullandı.

MALİYET ÜÇ KAT ARTTI

“Fakat en büyük sorun bu da değil” diyen Akkoç şöyle devam etti: “Bugün yazılı basının en önemli açmazı gazete kağıdı temini ve kağıt fiyatlarındaki olağandışı artışlardır. Gazete kağıdı ithal edildiğinden ve Türkiye’de üretim olmadığından gazete kâğıdında dışa bağımlıyız. Bugün gazete kağıdı sektörü yabancıların elinder. Yabancılar da mümessilleri vasıtasıyla Türkiye’ye gazete kâğıdını istedikleri fiyattan satmaktadırlar. Gazete kağıdının fiyatı, son 1 yılda üç katın üstünde arttı.” Kağıt temininin tüm kurumları etkilediğine dikkat çeken Akkoç şöyle konuştu:

“Bugün büyük basın işletmeleri bile gazete kağıdının temininden ve fiyatların yükselişinden ciddi biçimde etkilenmiş durumda. Hafta sonları çıkan tuğla gibi ağır gazeteler, kâğıt fiyatlarının buraya gelmesinden dolayı büyük zarar üretiyorlar. Habertürk gazetesi buna dayanamayıp ve ‘Zararın neresinden dönersem kardır’ diyerek yayınlarını durdurdu. “Aydınlık Gazetesi, yayın hayatına devam eden Türkiye’nin en eski günlük gazetesidir. Biz gücümüzü okuyucumuzdan alıyoruz ve gazetemize güveniyoruz. Zorlukları hep birlikte aşacağımıza inanıyoruz. Bu piyasa koşullarında bizim en büyük dayanağımız Aydınlık okurlarıdır. Aydınlıkçılara güvenimiz tam. Satışlarımızı artırarak ve güçlenerek kriz döneminden çıkacağımızı biliyoruz.”

Neler yapılmalı?

Akkoç atılması gereken adımları da şöyle sıraladı:

Kısa vadede küçük ve orta işletmelere de devlet bankalarından akreditif kredisi sağlayarak onların da kağıt ithalatını elverişli kılmak.

Dolar kurunun artışından kaynaklanan

Fiyat artışına Hükümetin

Fiyat farkı ödemesini sağlamak.

Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapmalı.

En kısa sürede gazete kağıdında yerli üretime geçmek.

İthalatı oldukça sınırlamak.

Gümrük vergilerini artırarak ithalatı zorlaştırmak.

İthalata kota koymak.

Üretimi teşvik etmek.

aydınlık