İşte adım adım Türkiye-NATO krizi

Türkiye’nin Avusturya ile yaşadığı siyasi kriz nedeniyle NATO programlarını bloke etmesi, Ankara'nın Brüksel ile yaşadığı krizin son halkası oldu. Türkiye'nin NATO ile yaşadığı krizler 15 Temmuz Fethullahçı darbe girişiminden sonra daha da arttı. Krizin temelinde TSK içindeki FETÖ'cülerin temizlenmesi var. İşte adım adım Türkiye NATO krizi...

İşte adım adım Türkiye-NATO krizi

15 Temmuz'da hem devlet kurumlarının hem de Türk milletinin üzerinde bombalar yağdı. Bombaları atan F-16'ların pilotları Fethullahçı subaylarıydı. Darbe girişimini bastıran Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde büyük bir temizliğe başladı. FETÖ'cü subaylar tek tek tasfiye edildi ve gözaltına alındı. Bu gelişmeler, Ankara'nın NATO'yla yaşadığı krize derin bir kesik daha attı.

15 Temmuz öncesi NATO karargahlarında görev yapan Türk subaylarının büyük bölümü de FETÖ’cü çıktı. Ankara o subayların Türkiye dönmesini istedi. Ancak FETÖ'cü askerler Türkiye'ye dönmedi. Bazı askerler NATO ülkelerine iltica talebinde bulundu. Ankara ise o subayların iadesini istedi. İade talepleri kabul edilmedi.

24 Ağuston 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri terör koridorunu kesmek için Fırat Kalkanı Harekâtı'nı başlattı. Türkiye’nin NATO ve Amerika arasında esen soğuk rüzgarların bir başka önemli nedeni de bu harekat oldu. Askeri kaynaklara göre bu harekat Türkiye-NATO ilişkileri için bir turnusol kağıdıydı. Amerika ve NATO harekat boyunda Türkiye'ye beklenen desteği vermedi. Aksine NATO üyesi bir çok ülke harekata karşı açıklamalar yaptı hatta PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye silah ve mühimmat yardımını arttırdı.

Türkiye'nin füze savunma sistemi ihalesi de krizlerin önemli nedenlerinden biri. Zira Türkiye önce füze savunma sistemi konusunda Çin'in teklifine sıcak baktığını açıklamıştı. Ancak NATO her fırsatta bu alıma karşı tavrını Ankara'ya gösterdi. Ankara ise Çin'den vazgeçerek NATO'nun yine karşı çıktığı Rus S-400 füze sistemleriyle ilgilenmeye başladı.

Krizin bir başka nedeni Ege'deki NATO varlığı. NATO 2016 yılının Şubat ayında Ahmet Davutoğlu hükümeti döneminde "mülteci geçişlerini önlemek" bahanesiyle Ege'ye yerleşmişti. Daha sonra Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan "NATO Ege'den çekilsin" çağrısı yapılsa da Brüksel bu çağrıya kulak asmadı.

Ve son olarak Avusturya krizi. Türkiye Avusturya krizi NATO’nun çoğunluğu askeri eğitimle ilgili olan 2017 projelerinden bazılarını engellemişti. Türkiye'nin bu hamlesi Ankara-Brüksel arasındaki soğuk rüzgarların da son halkası oldu.

ulusalkanal.com.tr

türkiye kriz nato