Çekiç Güç'ün hedef aldığı komutan konuştu

1991'de Irak'ta "Çekiç Güç" faaliyetinin devrede olduğu dönemde görevde bulunan ve Çekiç Güç tarafından hedef alınan Emekli Orgeneral Necati Özgen, Amerika'nın Suriye'deki planlarıyla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Özgen, Amerika'nın hesaplarını Suriye ile işbirliği bozar" dedi.

Çekiç Güç”ün faaliyette olduğu dönemde görevde bulunan ve Çekiç Güç tarafından öldürülmek istenen eski Harp Akademileri Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen, ABD’nin Suriye’de Fırat’ın doğusunda PKK/PYD bölgesine “Çekiç Güç” benzeri hava desteği sağlama planı konusunda Türk yetkilileri uyardı.

Daha önce Türkiye ve Irak’ta büyükelçilik de yapan bölge uzmanı ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, New York’da gazetecilere yaptığı açıklamada Fırat’ın doğusuna hava koruma desteğini gündeme getirdi. “Çeşitli senaryolar var” diyen Jeffrey geçmişte Irak’ın kuzeyinde yapılanlara göndermede bulunarak, “Uzun yıllar boyunca, bildiğiniz gibi, Kuzey Irak’ta yerel müttefiklerimiz vardı ve hava desteği sağladık. Bunların, gelecekte Suriye’de izleyeceğimiz yol olduğunu söylemiyorum. Sadece orada aktif olabileceğimiz pek çok yol olduğunu söylüyorum” demesi dikkat çekti.

ÇEKİÇ GÜÇ TEHLİKELİ

Jeffrey’in, açıklamaları akla hemen 1. Körfez Savaşı sonrası Irak’ın kuzeyini Bağdat’tan koparmak için uygulamaya konulan “Çekiç Güç” modelini getirdi. O günlerde bölgede görev yapan ve Çekiç Güç’ün helikopterini taciz ederek öldürmeye çalıştığı emekli Orgeneral Necati Özgen, Jeffrey’in açıklamalarına sert yanıt verdi. Türkiye için başından beri önemli olanın Fırat’ın doğusu olduğunu vurgulayan Özgen, “Ama Türkiye, Esad yönetimini hedef alarak büyük yanlış yaptı. Biz Fırat’ın batısı ile oyalanırken ABD Fırat’ın doğusuna yerleşti. Irak’ta 1. Körfez Savaşı sonrasında yaptığının aynısını şimdi Fırat’ın doğusunda yapıyor. ABD yöneticilerinin Fırat’ın doğusuna hava desteği diye anlattıkları Çekiç Güç modeli. Fırat’ın doğusunu fiilen Merkezi yönetimden koparmaya çalışıyor” dedi.

TÜRKİYE’YE TEHDİT

Türkiye’nin Çekiç Güç’ten çok çektiğini ifade eden Özgen, “PKK’yı Türk uçaklarından Çekiç Güç uçakları korudu. PKK her sıkıştığında imdadına onlar yetişti. Devletin arşivinde bununla ilgili çok sayıda örnek vardır. ABD dost değil düşmanca bir tutum izledi. Halen de bu tavrını sürdürüyor” diye konuştu.

İZİN VERİLMEMELİ

ABD’nin Fırat’ın doğusuna hava koruması sağlamasını kabul etmesinin büyük hata olacağını kaydeden Özgen, şu görüşleri savundu:

“ABD’nin Suriye’de Çekiç Güç planı mutlaka engellenmeli. Fiili olarak bölünmesinin bedeli ağır olur. Eğer bu plan engellenmezse Türkiye ciddi şekilde sıkıntıya girer. ABD Irak’ı bölme konusunda istediği sonuca ulaşamadı. Fiili bir durum yaşansa da son referandumdan sonra yaşananlar ortada. ABD Irak’ta tam başarılı olamadığı planı Suriye’de devreye sokmaya çalışıyor. Buna izin verilmemeli. Bunun yolu da belli. Türkiye, Rusya, İran ve Suriye birlikte hareket ederlerse ABD’nin hesaplarını bozarlar.”

ŞAM’LA İŞBİRLİĞİ

Şu anda Türkiye’nin çıkarları ile Suriye’nin çıkarlarının ortak olduğunu da belirten Özgen, şunları söyledi: “ABD IŞİD’i bahane ederek bölgeye geldi. Şimdi IŞİD önemli ölçüde yok edildi. Ama ABD bölgeye silah yığmaya devam ediyor. Bölgeye yığdığı silahların hedefinde Türkiye de var. Türkiye tehditlere karşı bölge ülkeleriyle dayanışmayı artırmalıdır. Türkiye bugüne kadar yaptığı yanlışlardan dönmeli ve hemen Esad yönetimi ile işbirliğine girmelidir. Zamanında Suriye yönetimi işle birlikte hareket etseydik bugün yaşananların çok büyük bölümü yaşanmazdı.”

ÇEKİÇ GÜÇ HELİKOPTERİMİZİ DÜŞÜRMEK İSTEDİ

Emekli Orgeneral Necati Özgen Çekiç Güç uçaklarının helikopterlerini nasıl düşürmek istediğini şöyle anlattı: “Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’le birlikte Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı önlemler geliştiriyorduk. Barzani’nin PKK’ya izin vermemesine uğraşıyorduk. ABD ise bizim çabalarımızı engellemek için uğraşıyordu. Bir seferinde yine Eşref Bitlis’le birlikte Barzani ile helikopterle yola çıktık. Bir süre sonra Çekiç Güç uçakları çok yakınımızdan uçmaya başladı. Bizi tehdit ediyorlardı. Helikopterimizin düşmesini son anda önleyebildik.”

DEVLET KURMA İTİRAFI

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey sadece ‘Çekiç Güç’e ilişkin açıklamalarda bulunmadı. Esad’ın Suriye’deki petrol ve gazı tamamen kontrol etmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Jeffry, “Bana göre Rusya’nın Suriye hükümetiyle dostluk kurmasının gereği yok. Bu destek Rusya için de ağır sonuçlar doğurabilir. Biz, Suriye’nin kontrolünün tamamen Esad’a bırakılmasından yana değiliz” şeklinde konuştu.

ÇEKİÇ GÜÇ

Çekiç Güç 1991’de Birinci Körfez Savaşı’nın ardından Kuzey Irak’ta “Kürtleri Saddam’dan koruma” bahanesiyle konuşlandırıldı. ABD öncülüğündeki Çekiç güç, 36. paralelin kuzeyini Bağdat yönetimine yasaklayarak bölgede Saddam otoritesini bitirerek hem Barzani ve diğer grupların rahatça hareket etmesini, hem de PKK’nın bölgeyi Türkiye’deki terör faaliyetleri için cephe gerisi olarak kullanmasını sağladı. Üstelik de bütün bu faaliyetler için İncirlik kullanıldı. Aydınlık

Çekiç Güç