Zengin ile yoksul arasındaki uçurum büyüdü: Vatandaş borçla yaşıyor
Türkiye'deki ekonomik dengesizlik vatandaşın cebinde derinden hissediliyor. Zengin ve yoksul arasındaki makas giderek açılıyor. Fakirleşen halkın cebinde parası yok. Ekonomide toplumsal eşitliksiz düşündürüyor. En zenginle en yoksul arasındaki fark yaklaşık 15 katına çıktı. Krizin habercisi olan uçurum giderek artıyor. Sokaktaki vatandaş da çektiği maddi yoksunluk nedeniyle çok dertli.
Ekonomik dengesizlik derinleşiyor. Türkiye'de krizin alarmı TÜİK verilerine yansıyor. Derinden hissedilen yoksulluk çözüm bekliyor.
Zenginle yoksul arasındaki uçurum büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasının sonuçlarını açıkladı. En yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay 2020'de bir önceki yıla göre 1,2 puan artarak yüzde 47,5'e yükseldi. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak yüzde 5,9'a düştü. Yüzde 10'luk gruplar karşılaştırıldığında ise bu fark 14,6 olarak tespit edildi.
Türkiye'nin 81 ilinde tablo aynı. Örneğin en kalabalık kent İstanbul. Hayatta kalmak için vatandaşın cebinden çıkan para da yüksek.
Turizm kentlerinden biri olan Aydın'da da halk ekonomik sorunlarını Ulusal Kanal'a anlattı.
Türkiye'nin tarım ve hayvancılık alanındaki lokomotif şehri Trabzon'da da vatandaş eşitsizlikten dert yanıyor.
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 17 arttı ama... Aması var. İşçi dertli, çözüm bekliyor, hayatını idame ettirmek istiyor. TÜİK'in araştırmasında yoksulluk oranı 2020 yılında 0,6 puan artarak yüzde 15 oldu.
İşverenlerin geliri ise yüzde 31,6 arttı. İşverenlerin gelirinde artış söz konusu ancak işçinin payı yükselmiyor. İş yükü ise her geçen gün büyüyor.
İŞVEREN | 125 BİN 698 TL |
MAAŞLI ÇALIŞAN | 42 BİN 6 TL |
KENDİ HESABINA ÇALIŞAN | 33 BİN 207 TL |
YEVMİYELİ ÇALIŞAN | 17 BİN 577 TL |
Yıllık ortalama iş gelirleri işverenlerde 125 bin 698 TL, ücretli maaşlılarda 42 bin 6 TL, kendi hesabına çalışanlarda 33 bin 207 TL ve yevmiyelilerde 17 bin 577 TL olarak hesaplandı.
Maddi yoksunluk verisi de dikkat çekiyor. Hayatını idame ettiremeyenlerin oranı yüzde 27,4.
Halk yaşamını borçla sürdürüyor. Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 12,8 puan azalarak yüzde 58,3 oldu.