Libya'da kalıcı ateşkes uzlaşısı

Libya'da kalıcı ateşkesin uygulanması için uzlaşıya varıldı. Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde yürütülen Ortak Askeri Komite toplantılarında, 12 madde üzerinde uzlaşı sağlandığı açıklandı.

Libya'da kalıcı ateşkes uzlaşısı

Libya'da tarafların Birleşmiş Milletler öncülüğünde bir araya geldiği 5+5 Ortak Askeri Komitesi toplantılarında ilerleme sağlandı. Ülke içinde ilk kez bir araya gelen Komite, Gadamis kentindeki görüşmelerde, Libya'da kalıcı ateşkesin uygulanması kapsamında 12 madde üzerinde uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu, uzlaşmaya varılan maddelere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, askeri güçlerin karargahlarına dönüşünü ve yabancı unsurların askeri temas hatlarından çekilmesini denetlemek üzere askeri bir alt komite oluşturulduğu belirtildi. Alt komite ilk toplantısını yakın zamanda Sirte kentinde gerçekleştirecek.

Ortak Komite, Libya'daki petrol tesislerinin güvenliğinden sorumlu "Petrol Tesisleri Muhafızları" adlı yapı hakkında da karara vardı. Petrol Tesisleri Muhafızlarının birleştirilmesi için Ulusal Petrol Kurumu Başkanı ve Destek Misyonunun katılımıyla 16 Kasım'da bir toplantı düzenlenecek.

Uzlaşılan maddeler içinde, taraflar arasında tutuklu değişimine de yer verildi. Alt komitenin bu konudaki dosyasını tamamlayıncaya kadar çalışmalarına devam edeceği kaydedildi.

Komite ayrıca, mayınların temizlenmesi için teknik ekiplerin oluşturulması, Sebha ve Gadamis kentlerinde sivil uçuşların yeniden başlatılması için havaalanlarında gerekli düzenlemelerin yapılması, nefret söylemi ile mücadele edilmesi konularında da fikir birliğine vardı.

Libya Destek Misyonu, BM Güvenlik Konseyine de çağrı yaparak 23 Ekim'de Cenevre'de imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanması için hızla bağlayıcı bir karar çıkarılmasını istedi.

BM öncülüğündeki görüşmelerle ilgili daha önce Libya Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş, başkent Trablus'u savunanlarla ona saldıranların eşit statüye konulmasını kabul etmediklerini belirtmişti.

ulusal.com.tr

libya bm Birleşmiş milletler