Çatışmasızlık bölgelerinin teknik ayrıntıları belli oldu

Astana'da mutabakata varılan çatışmasızlık bölgelerin teknik ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre, Amerika dahil koalisyon uçakları bu bölgelerde uçuş yapamayacak. El Kaide, Fetih el Şam ve IŞİD gibi terör örgütlerine karşı mücadele bu bölgelerde sürecek. İdaresini garantör ülkelerin yapacağı bölgeler ilk etapta 6 ay süreyle geçerli olacak. Ancak bu süre uzatılabilecek. Başta Türkiye ve Suriye olmak üzere ilgili ülkeler bu anlaşmadan memnun.

Çatışmasızlık bölgelerinin teknik ayrıntıları belli oldu

Astana-4 görüşmelerinde Türkiye,Rusya ve İran Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri muhtırasını imzaladı. O anlaşmanın ayrıntıları da ortaya çıktı.

ANLAŞMAYA GÖRE ABD UÇAKLARI BU BÖLGELERDE UÇAMAYACAK

Bölge ülkelerinin insiyatifiyle varılan anlaşmaya göre; Suriye'de oluşturulacak bölgeler Amerika savaş uçaklarına kapatılacak. Bölgede hiçbir uçuşa, özellikle ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon uçaklarına izin verilmeyecek.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI MÜCADELE SÜRECEK

Suriye'nin 4 yerinde oluşturulması öngörülen çatışmasızlık bölgelerinin çerçevesi, İdlib ili ve Lazkiye, Hama ve Halep gibi komşu illerin bazı bölgelerini kapsayacak. Humus'un kuzeyindeki belli bölgeler, başkent Şam'daki Doğu Guta, Suriye’nin güneyindeki Deraa ve Kuneytra vilayetleri de çatışmasızlık bölgeleri olacak.

Çatışmasızlık bölgelerinin kesin sınırlarını iki hafta içinde kurulacak Ortak Çalışma Grubu belirleyecek. Bu bölgelerde Suriye ordusu ile ateşkese katılan veya katılacak silahlı muhalif gruplar arasında çatışmalar durdurulacak. Hava operasyonu da durdurulacak. Ancak El Kaide, Fetih el Şam Cephesi ve IŞİD ile mücadele çatışmasızlık bölgelerinin içinde ve dışında kesintisiz sürecek.

Güvenlikli bölgeler ise, çatışmasızlık bölgelerinin sınırları boyunca çatışan taraflar arasında karşılıklı olayların ve çatışmaların engellenmesi amacıyla kurulacak.

BÖLGELERİN İDARESİNİ GARANTÖR ÜLKELER SAĞLAYACAK

İdaresini garantör ülke birliklerinin sağlayacağı bölgeler ilk etapta 6 ay geçerli olacak. Ancak bu süre garantör ülkelerin oy birliğinde kararıyla uzatılabilecek.

İNSANİ YARDIMLAR İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR SAĞLANACAK

Bölgelere hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardıma erişim sağlanacak. Yerel halka tıbbi yardım sunulması ve sivillerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için gereken koşullar sağlanacak. Sığınmacıların da güvenli ve gönüllü olarak evlerine dönmelerini temin etmek için gerekli ortam oluşturulacak.

Anlaşmaya göre, garantör ülkeler, 4 Haziran'a kadar çatışmasızlık bölgeleri ile güvenlikli bölgelerin haritalarının hazırlığını tamamlamak ve silahlı muhaliflerle terörist grupları birbirinden ayrıştırmak için gerekli adımları atacak.

HEM TÜRKİYE HEM DE SURİYE ANLAŞMADAN MEMNUN

Taraflar anlaşmadan memnun. Türkiye'nin "memnuniyetle" karşıladığı anlaşmayı Suriye hükümeti de "başarı açısından nitelikli bir adım" olarak tanımladı.

ulusalkanal.com.tr

abd rusya suriye