Suriyeli gazeteci Yarub Hayırbek: Suriye’de uzlaşı olursa, Erdoğan ve Suudi Arabistan kaybeder"

Suriyeli gazeteci Yarub Hayırbek, Suudi Arabistan’ın Riyad buluşmasıyla Viyana sürecini baltalamak istediğini söyledi. Suriye’de uzlaşı olursa, "Erdoğan ve Suudi Arabistan kaybeder" diyen Yarub, bölgede gerilim ve çatışmaların bu nedenle tırmandığını ifade etti. Gazeteci Yarub, Rus uçağının düşürülmesiyle de bölgesel işbirliği çabalarının büyük darbe aldığını belirtti.

Bir ucu savaş sahasına bağlı olan Suriye diplomasisinde gözler Viyana’dan sonra New York buluşmasına çevrildi. Suriyeli gazeteci Yarub Hayırbek, Suudi Arabistan’ın girişimlerini Viyana sürecini baltalamak olarak değerlendirdi.

"Terör gruplarının Riyad’a daveti, Viyana’da varılan anlaşmanın kanuni ihlalidir, oysa amaç terör gruplarını saptayacak bir mekanizma bulmaktı. Ve Suudi Arabistan bu konunun önüne geçmeye çalıştı. Bütün bu toplantılar, ABD’nin bahsettiği muhalefeti birleştirme girişimleridir."

Yarub, Rus uçağının düşürülmesinin ise Suriye krizini çözmek için yürütülen uluslararası bölgesel işbirliği çabalarına büyük darbe vurduğunu söyledi. Rusya’nın uçak krizi sonrası verdiği yanıtların sadece Türkiye’ye değil aynı zamanda NATO’ya karşı olduğunu vurguladı.

"Rusya’nın S400 füze savunma sistemini Suriye’ye getirmesi bu saldırının sadece Türkiye tarafından değil bütün NATO tarafından işlendiğini kavrayarak, yanıtını bütün NATO’ya karşı verdiğini gösteren belirtiler arasındadır."

Gazeteci Yarub, bu süreçte, “Türkiye ve Suudi Arabistan gerilimi tırmandırıyor” dedi.

"Varılması istenen anlaşma, gerçekleşirse Suudi Arabistan ve Erdoğan hükümetinin çıkarına aykırı olacaktır. Bunun için bu iki devletin çıkarı, savaş meydanındaki durumların tırmandırılmasından geçiyor. Çünkü Suriye’de Uzlaşma olacaksa Suudi Arabistan ve Türkiye savaşı kaybetmiş olacak. Bence, Erdoğan’ın cihatçıları Suriye’ye göndermesi ve Suudi’lerin mali desteğini sağlaması ve terör grupların ılımlı olarak göstererek Suriye’deki gerilimini artmasının nedeni bu."

Suriyeli gazeteciye göre Rusya ve İran “bölgeyi yalnız bırakmayacak.”

"Rusya ve İran bölgeyi ve Suriye devletini yalnız bırakmayacak, onlar kendi topraklarını ve güvenliklerini Suriye toprakları üzerinden savunuyor bunun için Suriye devleti ve yönetimini bırakmayacaklar."

ulusalkanal.com.tr

erdoğan