PKK operasyonlarından sonra ABD’de yeni öneri: Türkiye’ye silah satışını durduralım

PKK operasyonlarından sonra ABD’de yeni öneri: Türkiye’ye silah satışını durduralım

Seçim sonrası ABD’den Türkiye’ye yönelik sert açıklamalar devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı eski başdanışmanlarından James Carden, Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını önerdi.

ABD Dışişleri Bakanlığında ABD-Devlet Başkanları Komisyonunda başdanışmanlık görevini yürütmüş olan Carden, Amerikan The Nation gazetesine bir makale yazdı.

Makale, “Seçimlerden sonra ABD ve NATO Türkiye’ye nasıl bir tepki vermeli?” başlığını taşıyor.

Carden makalesinde “1 Kasım seçimlerinden sonra Erdoğan’ın otoriter hükümeti yönetim şekli devam edip, ağırlıklı olarak Kürtlerden oluşan HDP ile bağlantılı muhalifleri hapse atabilir” ifadesini kullanıyor. 3 Kasım’da yayımlanan makalesinde Carden Türkiye’nin “IŞİD’e karşı en verimli savaşı veren Kürtlere saldırdığını” yazıyor ve Türkiye’nin PYD’ye karşı hamlelerini hatırlatıyor.

Türkiye’nin Suriye ve PKK politikasını “Sünni otoriterlik” olarak adlandıran Carden, ABD hükümetine bir dizi öneride bulunuyor.

Silah yardımı durdurulsun

Carden’a göre ABD yönetimi ilk adım olarak Türkiye’ye silah yardım ve satışlarını gözden geçirmeli. Carden, yapılacak silah yardımlarının daha sıkı bir şekilde ABD Kongre’sinin onayına tabi tutulmasını ve miktarının düşürülmesini öneriyor.

Türkiye NATO zirvesine çağrılmasın

İkinci öneri olarak Carden, Türkiye’nin önümüzdeki yıl 8-9 Temmuz’da Varşova’da düzenlenecek NATO zirvesine davet edilmemesini öneriyor.

Eski Başdanışman, ikinci tercih olarak Türkiye’ye “NATO’nun çıkış kapısının gösterilmesini” de öneriyor.

24 Temmuz sonrası ABD’de değişen iklim

24 Temmuz’da PKK’ya karşı operasyonların başlamasıyla ABD’de hükümet ve basın bir dizi açıklamada bulunmuş ve sert eleştiriler dile getirmişti.

Suruç ve Ankara saldırıları sonrasında da ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’yi PKK’yla savaşı durdurmaya ve IŞİD’le savaşmaya çağırmıştı.

Carden’in makalesi, değişen bu iklimde ortaya sürülen güncel ve en ileri tutumu yansıtıyor.

Zeynep Yaşar

ulusalkanal.com.tr

abd türkiye pkk silah