'Destekleyin Türkiye'yi doyuralım'

Ulusal Kanal, Mersin ve Adana'nın köylerinde tarımın nabzını tuttu. Türkiye'de yetişen her ürünün neredeyse bir ay önceden hasat edildiği bereketli Çukurova topraklarında üreticiler hükümete adeta "Gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz" diyor. Üreticinin talebi maliyetlerin düşürülmesi... Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak hükümete seslendi "Destek verilirse Türkiye'yi de, dünyayı da doyururuz" dedi.

Bu uçsuz bucaksız karpuz seraları, Mersin ve Adana'nın kıyı hattında bulunuyor. Türkiye'de ilk karpuz hasadı birkaç hafta içinde bu topraklarda yapılacak. Adana'nın Karataş ilçesine giden Ulusal Kanal ekibi, Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Alifakı köyüne de uğradı. Karpuz üreticisi İbrahim Ekinci sezondan umutlu.

Ama karpuz hasadını Tarsus'tan daha erken yapacak olan bir yer var. Adana'nın Karataş ilçesindeki Tabaklar köyü, hem fıstıkta, hem de karpuzda iddialı. Eski köy muhtarı Süleyman Şimşek, ithalat yapılmazsa sezonun iyi bir sezon geçireceklerini düşünüyor.

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak ise, yer fıstığının üretim merkezinin Osmaniye değil Adana olduğunu söyledi.

Yeşilyaprak, ülke tarımının haline çok üzülüyor. Tarım cenneti olan Çukurova'nın yalnızca Türkiye'yi değil, dünyayı bile doyurabileceğini düşünüyor. Ama bunun için hükümetin iki şey yapması gerekiyor. Bunlardan ilki, girdi maliyetlerini düşürmesi.

Yeşilyaprak, hükümetin ithalata son vermesini de istiyor.

Sınır ticaretiyle yurda giren ithal İran karpuzunun da denetlenmesini, yalnızca sınır illerinde satılmasını istedi Yeşilyaprak.

Yeşilyaprak, hükümete yerli pamuk üretimi için de çağrıda bulundu.

Karataş Ziraat Odası Başkanı, sanayicinin ucuz yerli pamuk yerine pahalı Amerikan pamuğunu neden ithal ettiğini de açıkladı.

Yeşilyaprak, hükümetin sanayiciye kredi olanağı sağlaması durumunda pamuk ithalatının azalacağı görüşünde. Yetiştirdiği hemen hemen her ürünü Türkiye'den 1 ay önce piyasaya sunan Çukurovalı üreticiler, "Bizim ürettiklerimiz Türkiye'yi besler, doyurur" diyorlar. Yeter ki hükümet girdi fiyatlarını düşürsün, ithalatı sınırlasın.

ulusal.com.tr

adana Mersin ulusal kanal