Genç mühendisten yangın bombası icadı

Yangınlarla mücadele konusunda üniversitelerimizden de önemli çalışmaların haberleri gelmeye başladı. İnönü Üniversitesi öğrencilerinden Murat Toptaş tarafından icat edilen yangın bombası ile alevlere kısa sürede müdahale edilip sonuç alınması hedefleniyor.

Genç mühendisten yangın bombası icadı

Ülkemizin genç bilim insanlarından Murat Toptaş, imza attığı "yangın bombası" projesiyle ülkemizin gurur kaynağı oldu.

İnönü Üniversite Mühendislik Fakültesi öğrencisi Toptaş, Malatya'daki 7. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü'nden de destek alarak, yangın söndürme bombası icat etmeyi başardı.

Bombanın ağırlığı 180 kg olmakla birlikte, F16 savaş uçağı, Skorski tipi helikopter ve İnsansız Hava Araçları gibi birçok araçta kullanılabilecek.

Bombanın çalışma teknolojisi ise oldukça etkili. Atıldıktan sonra belirli bir yükseklikte patlayan bomba, yangın bölgesinin havayla temasını keserek yangının hızla söndürülmesini sağlıyor.

Bugüne dek dünya üzerindeki bütün yangınlara taşıma su ya da basınçlı gazlarla müdahale edildiğini belirten Toptaş, çalışmasının dünyada bir ilk olduğunu belirtti.

TEST ÇALIŞMASI YAKINDA BAŞLAYACAK

Toptaş, bombanın yaklaşık bin 50 metrekarelik bir alanda etkili olacağını söyledi.

- Savaş uçaklarından mühimmat şeklinde atılan ve aerodinamik yapı olarak bu şekilde hızlı yangına müdahale edebilecek bir sistem henüz yok. Yaptığımız çalışma yerli ve milli bir ürün. Tasarım süreci yaklaşık bir yıl sürdü. Orman Bölge Müdürlüğü ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığından yardım aldık. Bombanın tasarımı ve bir prototip hazırlanması ise 3 ay sürdü. Projede yazılım güncellemesi yapılarak bir kaç prototip üretiminin ardından test çalışması başlayacak.

Toptaş, YSB 82 ismini verdikleri bombanın tüm araçlara uygun olmasından dolayı, 100'den fazla ülkeye ihraç edilebileceğini söyledi.

yangın orman yangınları yangınla mücadele malatya mühendis inönü üniversitesi İcat yangın bombası