''Küçük bir kıvılcım, büyük bir yangına döner''

Rusya'nın, Ukrayna'nın Kırım bölgesini ilhak etme girişimi ile çıkan uluslararası kriz konusunu ele almak için Kiev ve Moskova'yı ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Rusya ve Ukrayna'ya gerilimi tırmandırmama çağrısını yineledi ve küçük bir kıvılcım, büyük bir yangına dönüşebilir' uyarısında bulundu.

''Küçük bir kıvılcım, büyük bir yangına döner''

Kiev ve Moskova gezisine ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi veren BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, konsey toplantısının ardından gazetecilerin karşısına çıktı. Açıklamasında, Ukrayna'da yaşanan sorunun Ukrayna'yı aştığına değinen ve küçük bir kıvılcım, büyük bir yangına dönüşebilir diyerek, siyasi ve askeri krizin tırmanmasının neden olabileceği tehlikeye değinen Ban Ki Moon, Sorunun başlangıcından beri, benim çabam BM'nin sorumlulukları gereği barışçıl ve diplomatik yollarla çözülmesi yönünde oldu. Rusya ve Ukrayna liderlerine, gerilimi tırmandırmamaları, aceleci davranışlardan kaçınmaları ve bir an önce sorunu çözmek için direk, yapıcı görüşmelere başlamaları çağrısında bulunuyorum. Bu konu yüzünden, uluslararası toplumdaki bölünmeler, öteki acil sorunlarla ilgilenme ve yanıtlama yeteneğimize zarar verildiği konusunda derin kaygı duyuyorum dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, kendisine askeri bir harekât girişiminde bulunma niyetinde olmadığını söylediğini belirten Ban Ki Moon, Aynı zamanda şunu da söylemeliyim. Putin, sınır bölgesinde radikal elementlerden kaygı duyduğunu dile getirdi. Ben iki tarafın da gerilimi artırmamaları için elimden geleni yapıyorum dedi.

DHA

rusya bm Ukrayna