Suriye Şam'da su savaşı 6 milyon insanı susuz bıraktı
Suriye'nin başkenti Şam'da su savaşı 6 milyon insanı susuz bıraktı. Silahlı gruplar Halep kurtulduktan sonra başkentin suyuna mazot karıştırdı.
Suriye'nin başkenti Şam'da su savaşı 6 milyon insanı susuz bıraktı. Silahlı gruplar Halep kurtulduktan sonra başkentin suyuna mazot karıştırdı. Şehirde üç haftadır düzenli musluk suyu yok. Evlerin depolardaki sular da bitme noktasına geldi. Yerel yöneticiler su sağlamak için seyyar araçlarını devreye soktu. Suriye ordusu da su kaynaklarının bulunduğu Barada Vadisi'ni terör örgütlerinden kurtarmak için operasyonlarına hız verdi.
Halep zaferinden sonra terör örgütleri, Suriye hükümetine iki koldan saldırı düzenledi. IŞİD Palimira'yı ani bir baskınla ele geçirirken Vadi Barada bölgesindeki silahlı gruplar da başkent Şam'ın suyunu zehirledi. 23 Aralık tarihinde Şam'a gelen suda mazot karıştırıldığı tespit edilmesinden sonra Şam Su İdaresi suyu kesme kararı aldı.
Barada Vadisi başkent Şam'la Lübnan sınırı arasındaki dağlık alanda yer alıyor. Başkent Şam'ın ana su kaynaklarından olan Ayn El Fica nehrinin kaynağı da bu bölgede bulunuyor.
Şam'ı Fetih Cephesi adlı terör örgütünün denetiminde bulunan Barada Vadisi, silahlı gruplar açısından stratejik önemi yüksek bir yer olarak tanımlanıyor. Vadi, Başkent Şam'a 16 Lübnan sınırına ise 12 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Barada Vadisi'nin sarp bir coğrafyada bulunması terör örgütlerine doğal koruma sağlıyor.
Yaklaşık üç haftadır süren su krizini çözmek için Suriye ordusu da operasyonlarına hız verdi. Bölgede önemli tepeleri kontrolü alan Suriye ordusu grupların bölgede kalmak için ısrarcı olması halinde operasyonlarına devam edecek.
Öte yandan krizin anlaşma yoluyla çözülmesini öngören girişimler şimdilik başarısız oldu. Geçtiğimiz hafta sonu Rusya'nın arabuluculuğunda yapılan anlaşma ihlaller nedeniyle yürürlüğe giremedi. anlaşmaya göre; bütün yabancı militanlar hafif silahlarıyla İdlip'e gidebilecek, Suriyeli yerel silahlı grupların üyeleri ise istedikleri takdirde bölgede kalabilecek, ağır silahlar ise Suriye ordusuna teslim edilecekti. Anlaşma Suriye ordusunun Barada Vadisi'ne girerek kontrol noktaları kurmasını da öngörüyordu. Ancak silahlı gruplar su tesisatlarını tamir etmek için mühendislerin bölgeye girmesine izin vermeyince anlaşma askıya alındı. Ordu operasyonlarının seyrine göre anlaşma yeniden gündeme gelebilir.
Üçüncü haftasına yaklaşan su krizi başkentlilerin yaşamını ise çekilmez bir noktaya getirdi. Su kıtlığı nedeniyle market ve bakkallarda su bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Bir çok esnaf gidişatın belirsizliği nedeniyle elindeki suları stok yapmaya başladı. Karaborsacılık ciddi cezalar öngörmesine rağmen el altından fahiş fiyata su satışları da patlama yaşadı. Yerel yöneticiler ise su araçlarını devreye sokarak başkentlilere su sağlamaya çalışıyor. Terör örgütlerinin şantajları nedeniyle 6 milyona yakın insan su krizi yaşıyor.
Terör örgütlerinin su krizini yaratmasındaki siyasi hedef ise; Halep sonrasında oluşan Türkiye - Rusya - İran ve Suriye arasındaki olumlu havayı dağıtmak olarak değerlendiriliyor. Halep uzlaşısıyla ortaya çıkan çözüm odaklı atmosfer, su krizi üzerinden aşındırılmaya çalışılıyor. Silahlı gruplar, Suriye ordusunu yürüttüğü operasyonlar nedeniyle ateşkesi bozmakla suçluyor.
Mehmet Kıvanç / Şam
ulusalkanal.com.tr