Bakan Koca'dan aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle Bilim Kurulu ile görüştü. Gündemde umut olan Kovid-19 aşısı vardı. Toplantının ardından Bakan Koca, ''Yapılan sözleşmeye bağlı olarak ülkemize ilk partisinin gelmesi beklenen inaktif aşının gelişinden itibaren yürütülecek strateji üzerinde görüşmeler yapılmıştır.'' dedi.

Bakan Koca'dan aşı açıklaması

Kovid-19 tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de can almaya devam ediyor. Ancak kasım ayında aşılarla ilgili peş peşe gelen umut vadeden gelişmelerin yaşanmasıyla insanlık, pandemiyi yenmeye bir adım daha yaklaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çalışmalarını görüşmek için video konferans yöntemiyle Koronavirüs Bilim Kurulu ile görüştü. Koca, toplantının ardından yazılı açıklama yaptı:

- Yapılan sözleşmeye bağlı olarak ülkemize ilk partisinin gelmesi beklenen inaktif aşının gelişinden itibaren yürütülecek strateji üzerinde görüşmeler yapılmıştır. Temin edilecek aşı miktarının artırılması ve alternatif aşı teminine ilişkin çalışmalar ve görüşmeler hakkında bilgi paylaşılmıştır.

- Halihazırda bir inaktif aşımızın Faz I klinik çalışmasında sona gelinmiş ve Faz II çalışmalarına hazırlanılmaktadır. Eş zamanlı olarak 2 inaktif ve 2 adenövirus temelli aşı ile bir virüse benzer parçacık aşısı da Faz I aşamasına gelmiş ve gerekli incelemelerden sonra ilk araştırma ürünleri üretilerek devreye alınacaktır.

Yapılan yazılı açıklamada inaktif yöntemle üretilen Çin'in Sinovac aşısının kayda değer bir yan etkinin görülmediği belirtildi. Toplantıda Bilim Kurulu, aşının lojistiği, öncelikle aşılanacak olan sağlık personelinin kapsamı, yaygın aşılama programı ve aşı kayıt sistemi hakkında önerilerde bulundu.

çin aşı fahrettin koca CoronaVac sinovac