Sakarya'daki havai fişek faciasının bilirkişi raporu tamamlandı

Sakarya’da 7 kişinin ölümüne 127 kişinin de yaralanmasına neden olan hava fişek faciasıyla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda fabrikanın işleyişine ilişkin çarpıcı tespitler yer aldı. Depolar ruhsatsızdı, kapasitelerinin çok üzerinde yükleme yapıldı. Maliyet gerekçe gösterildi, güvenlik önlemleri alınmadı. Fabrikayı faciya sürükleyen ihmaller zinciri, bilirkişi raporunda tek tek ortaya kondu.

Sakarya'daki havai fişek faciasının bilirkişi raporu tamamlandı

Sakarya’da 7 kişiye mezar olan Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasındaki ihmaller zinciri, bilirkişi raporuyla gözler önüne serildi. 200 sayfalık raporda, fabrikanın işleyişine ilişkin çarpıcı tespitler yer aldı.

Rapora göre, fabrikada kuralsızlığın en çok açığa çıktığı yerler ruhsatsız kullanılan depolar oldu. Depolara, kapasitenin çok üzerinde yükleme yapıldığı vurgulandı. İşyeri kayıtlarında 10 ila 30 ton arası görünen patlayıcı miktarının araştırmalar sonucunda 46 ton olduğu saptandı.

Depolarda, işyeri ve işçi güvenliği de hiçe sayıldı. Tehlike bölgesi olmalarına rağmen uzatma kablosuyla dışarıdan taşıma elektrik kullanıldı, işçilere antistatik koruyucu giysiler verilmedi.

Fabrikada üretim de tüzüğe aykırı yapıldı. Binalarda, olası bir yangına karşı sızdırmaz özellikte elektrik panoların kullanılması gerekirken, maliyet gerekçe gösterilerek ev tipi pano kullanıldı. Tanık ifadelerinde, çalışanların güvenlik önlemleri konusunda bir çok kez işvereni uyardığı belirtildi.

Ruhsatsız ve güvenlikten yoksun depolar, denetimsiz süren üretim sonucunda facia adeta "geliyorum" dedi. Depolarda 30 ton TNT’ye eş değer madde 4 ayrı patlama ile infilak etti. 7 işçi hayatını kaybetti, 127 kişi de yaralandı.

11 kişiden oluşan heyet tarafından hazırlanan 200 sayfalık bilirkişi raporu, Hendek Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

ulusal.com.tr

sakarya havai fişek