En küçük dağcı babasının izinde

ANTALYALI dağcı Yılmaz Sevgül'ün 8 yaşındaki oğlu Yiğit, babası gibi dağcı olarak yetişiyor. Sarp kayalıklara kolaylıkla tırmanan, kar yürüyüşlerine katılan küçük dağcı, Erzurum'da buzdan şelaleye çekiçle tırmandı.

En küçük dağcı babasının izinde

Dünyanın en yüksek dağı Everest'e ünlü dağcı Nasuh Mahruki ile birlikte tırmanan, AKUT Antalya Birim Sorumlusu ve Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yılmaz Sevgül, oğlu Yiğit'i de dağcı olarak yetiştiriyor. Konyaaltı İlçesi'nde bulunan Abdurrahman Neriman Bileydi İlkokulu 3'üncü sınıf öğrencisi küçük dağcı, hafta sonları babasıyla dağ yürüyüşlerine çıkıyor, kaya tırmanış kamplarına katılıyor. Öğretmeni tarafından da çok sevilen Sevgül, dağcılıktaki başarısı ile okulunun ve arkadaşlarının da dikkatini çekiyor.

BUZDAN ŞELALEYE TIRMANDI

Küçük Sevgül, geçen günlerde Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Buz Tırmanış Festivali'nde 30 metre yükseklikteki buzdan şelaleye tırmanarak görenleri şaşırttı. Dağcı babası Yılmaz Sevgül gibi doğa ile mücadeleyi seven Yiğit Sevgül, gün boyunca buzdan şelalede zirveye çekiç salladı ve tırmanmayı başardı. Buz tırmanışının ardından Antalya'ya dönen Yılmaz Sevgül ve Yiğit Sevgül, zaman kaybetmeden Toroslar'ın zirvesi Tahtalı Dağı'na kar yürüyüşü yapmaya çıktı.

"DÜZ YOLDA YÜRÜR GİBİ TIRMANIR"

Oğlunu doğayı seven, doğa sporları ile uğraşan bir birey olarak yetiştirmeye gayret ettiğini belirten Yılmaz Sevgül, şöyle dedi:

"Oğlum iyi tırmanıyor. Yaşına göre çok başarılı. Fakat önemli olan bu değil. Önemli olan Yiğit'in babasıyla bir şeyler paylaşması, baba-oğul arasındaki güveni sonuna kadar hissetmesi. Haftada en az bir gün birlikte dağ yürüyüşüne çıkıyoruz, kaya tırmanışı gerçekleştiriyoruz. Yiğit, düz yolda yürür gibi kayalara tırmanabilir. Bu başarısının altında yatan ayrıntı, baba oğul arasındaki güven ilişkisi. Tırmanışlarımız sırasında Yiğit'i güvenlik ipi ile kendime bağlarım. Burada oğluma vermek istediğim ayrıntı, 'Sen bana güven ben sana güveniyorum' mesajı. Dağda ilk kural eşine güvenmektir. Çünkü olabilecek bir kaza da, düşmede ve kaymada, sizi tutacak eşinizdir. Aranızdaki o güvenlik ipi onun içindir. Bu tür yaklaşımlar çocuk gelişimi için de çok önemli. Biliyorum ki Yiğit, bundan 20 yıl sonra adını dünyaya duyuran bir dağcı olacak. Fakat en önemlisi, kendisine güvenen, özgüveni yüksek, kazanma hırsı olan, hedef belirleyen, hedefe ulaşan bir iradeye sahip güçlü bir karakter olması. Onun bu yaşta o dağa bu tepeye tırmanmasından daha önemli olan kendisine güvenen bir kişiliği sahip olması."

TEKNİĞİ ÖĞRENDİ VE TIRMANDI

Erzurum buzdan şelaleye tırmanış macerasının oğlu için bir dönüm noktası olduğunu sözlerine ekleyen Sevgül, "Yiğit, kaya tırmanışları yapar, dağ yürüyüşlerinde kendisinden kat kat güçlü insanlarla birlikte rotayı takip eder. Fakat buzdan şelaleye tırmanmak bambaşka. Bana buzu gördüğünde 'buraya çıkmak istiyorum' dedi. Bir gün boyunca küçük buz parçalarında tekniği gösterdim. Ertesi gün benim arkamdan buza tırmandı. Yüzünde kendisine olan güveni, gücü hissettim" diye konuştu.

İbrahim Laleli

DHA