Vatan Partisi Hakkari adayı köy köy geziyor: Yurttaşlar birlik ve kardeşlik istiyor

Vatan Partisi’nin Hakkari adayı Ereli, Jirki aşiretini ziyaret etti. Yurttaşların dertlerini dinleyen Ereli ‘Halk, kendisine sahip çıkan bir parti istiyor’ dedi

Vatan Partisi Hakkari adayı köy köy geziyor: Yurttaşlar birlik ve kardeşlik istiyor

Vatan Partisi’nin Hakkari’de 1. sıra milletvekili adayı Namık Ereli, Hakkari-Van-Şırnak bölgesinin en büyük aşiretlerinden Jirki’yi ziyaret etti, aşiretin büyükleriyle bir araya geldi. Yıllardır bölücülerle yiyiciler arasında iki ateş arasında kalmış Hakkarililer Ereli’ye sıkıntılarını anlattı, Vatan’ın çözümlerini dinledi. Jirki aşiretinin ileri gelenleri, yıllardır hasret kaldıkları birlik, kardeşlik, üretime ve köylüye destek programlarını iştahla dinlediler, Namık Ereli’nin dediklerine akılları yattı. Büyük buluşmayı hatırlardan çıkartmamak için hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Aydınlık’a konuşan Namık Ereli, Jirki aşiretinin ve bölge halkının sıkıntılarını anlattı:

“Herkesin yanına gittiğimiz zaman tek dileği kardeş kanının durması, birlik ve beraberliğin olmasıdır. Vatandaş tek bayrak altında yaşamaya bu ülkede birlikte el ele omuz omuza çalışmaya hazır. ‘Nasıl ki Çanakkale’de vatan toprağını birlikte kurtardık, yine onu istiyoruz’ diyorlar. Buranın insanının A partisi, B partisi diye derdi yok. Halka sahip çıkan bir parti iktidar olsun, devlet seçimlerden sonra da yanlarında olsun, ona hasretler. Bu bölge PKK’nın, şu bölge AKP’nin diye bir bölünme canlarına yetmiş artık.” Namık Ereli lise mezunu, ama analiz ve gözlemleriyle değme üniversiteliye taş çıkartıyor. Bölgesindeki başlıca derdin işsizlik olduğunu dile getiriyor. İşsizlik gibi etkenlerin gençlerin PKK’nın ağına düşmesine yol açtığına dikkat çekiyor ve hemen ekliyor: “Oysa buradaki insanın işi gücü olsaydı, kim ona bırak işini gel taş atıyoruz, derdi ki? İşi, ekmeği olsaydı niye bırakıp dağa çıkardı ki? Yüksekova’da, Hakkari’de iş imkanı istiyoruz. İstanbul’da 3. Köprü yapılıncaya kadar o parayla buraya yatırım yapılsaydı buradaki insanın işi olurdu. Taş atmazdı...”

Kişi başına düşen milli gelir hesaplarında Türkiye’nin en yoksul ili olan Hakkari’de bir büyük dert de elektrik sıkıntısı. Neredeyse 1 yıldır bölgeye elektrik hizmeti aksıyor. Özelleştirmeyle birlikte elektrik, Hakkarilinin kanayan yoksulluk-işsizlik yarasını daha da kanatmış. Elektrik fiyatları katlanmış, arızalar artmış. Günde birkaç saat elektrik yüzü gören Hakkari, bazen gün boyu karanlıkta kalıyor. Kısıtlı kullanılan elektrik de astronomik düzeyde faturalar getiriyor. Namık Ereli, tek bir lamba yakan bir evin aylık 400-500 lira elektrik faturası aldığını dile getiriyor.

Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketi VEDAŞ’ın memurları ise Ereli’nin deyişiyle “tefeciler gibi halkın ensesinde”ymiş. Elektrik olmayınca su olmuyor, üretim aksıyormuş. Öte yandan sınır kapıları kapalı, ulaşım zor olduğundan ticaret de dibe vurmuş. Namık Ereli, “Her yurttaştan tek bir söz duyuyoruz: Geçinemiyoruz” diyor ve ekliyor: “Vatandaşın elinde yapacak tek iş kalıyor; kaçakçılık...”

BOŞ ÇÖZÜME KARINLAR TOK

Vatan Partisi adayının seçim faaliyeti Jirki aşiretiyle buluşmakla kalmıyor. Gece gündüz çalışan Namık Ereli, her kapıyı çalıyor, oy istiyor. “Batı bir gün ağlıyorsa, biz burada her gün ağlıyoruz” diyen Ereli, “Bazen Ayn el Arap’tan bazen IŞİD’den geliyor cenazeler... PKK ile AKP birbirinden ayrılmıyor. Sadece analarla konuştuğumuz zaman bunu anlatıyorlar. Analar her gün çocuklarımızın cenazesini almaktan bıktı” ifadelerini kullanıyor. Ereli’ye göre, AKP-PKK’nın ortaklaşa yürüttüğü çözüm planının yalan olduğu da artık ortada. “Çözüm dediğin nedir? Çözümü kiminle yapıyorsun? Amerika senin arkanda. Bura halkı Kürtlerin üzerinde oynanan oyunu biliyorlar” diyor, kendinden son derece emin...

Füsun İkikardeş / Aydınlık

vatan partisi Hakkari fusun ikikardeş