Kıbrıs'ta “Sam Amca“ süreci

Amerika'nın başını çektiği yeni Kıbrıs sürecinde çaprak ziyaretler yapıldı. Rum müzakereci Andreas Mavroyannis'in Ankara'yı ziyaretederken Türk müzakereci Kudret Özersay da 55 yıl sonra Atina'da kabul edildi. Özersay Atina'ya çantasında sürpriz götürdüğünü söylemişti.

Kıbrıs'ta “Sam Amca“ süreci

1.5 yıl aradan sonra Amerika Birleşik Devletlerinin Doğu Akdeniz planı çerçevesinde başlayan yeni Kıbrıs müzakere süreci hız kazandı. Atina ev Ankara arasında çapraz görüşmeler yapıldı. Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ilk defa Ankara'yı ziyaret etti. Kıbrıslı Türk müzakereci de 55 yıl sonra Atina'da kabul edildi.

Çapraz ziyaretler kapsamında dün akşam Türkiye'ye gelen Mavroyannis, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından kabul edildi. Türk yetkililer temasları "olumlu bir görüşme ve olumlu bir başlangıç" olarak değerlendirdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti müzakerecisi Kudret Özersay da ilk kez Atina'yı ziyaret etti. Özersay ile Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastasis Mitsialis Atina'da görüştü. Görüşme yaklaşık 2.5 saat sürdü. Kıbrıslı Türk müzakereci Özersay, Atina'ya çantasında sürpriz götürdüğünü söylemişti.

Öte yandan Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, bir süre önce AKP hükümetinden Doğu Akdeniz'deki doğalgaz kaynaklarıyla ilgili taviz kopardıklarını açıklamıştı. Anastasiadis Ankara'nın Rum yönetiminin yaptığı gaz arama çalışmalarına "müdahale etmeme sözü" verdiğini bir roportajında belirtmişti. Bu iddiaya Başbakan yardımcısı Beşir Atalay'dan yalanlama geldi. Bakanlıktan Ulusal Kanal'a yapılan açıklamada; fade olunan iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Bilgilerinizi rica ederim." denildi.

ulusalkanal.com.tr

AKP amerika türkiye Kıbrıs KKTC Rum Atina