ABD'nin Doğu Akdeniz diplomasisi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Doğu Akdeniz'de kışkırtma turuna başladı. Yola çıkmadan önce, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Ardından Selanik'e gitti. Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşmesi sonrası ortak açıklama yayınlandı. Açıklamada Atina -Ankara krizinin hafifletilmesi için, ABD'nin askeri ve diplomatik nüfuzunu kullanacağı ifade edildi. Ayrıca iki ülke arasında "Siber güvenlik" anlaşması da imzalandı...ABD Dışişleri Bakanı'nın bir sonraki durağı, Girit'teki Suda Askeri Üssü olacak...

ABD'nin Doğu Akdeniz diplomasisi

Amerika Birleşik Devletleri'nden Doğu Akdeniz'deki askeri gücü Yunanistan'a ziyaret gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pomoeo,Selanik'e gitti. ABD Doğu Akdeniz'de askeri ve diplomatik gücünü kullanacağını duyurdu.

Pompeo Doğu Akdeniz'deki kışkırtma turu öncesinde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, telefon görüşmesinde, Transatlantik işbirliği, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ile NATO'nun birliğinin öneminin ele alındığı belirtildi.

Görüşmenin ardından Pompeo'nun Doğu Akdeniz diplomasisi başladı. Pompeo, Yunanistan programının il durağı olan Selanik'e ulaştı.

ABD Dışişleri Bakanı burada, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile görüştü. İkili, savunma, enerji işbirliği ve Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri ele aldı. Ardından ortak açıklama yayınlandı.

Açıklamada, Washington'un Doğu Akdeniz'de askeri gücünü kullanacağı teyit edildi.

Kudüs'te başlatılan 3+1 formatlı toplantı da hatırlatıldı. Toplantı Mart 2019'da, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail ve ABD'nin katılımı ile yapılmıştı. Açıklamada, " çeşitli sektörlerde işbirliğini sürdürme ve güçlendirme arzularını teyit etti ki, bu ortaklık, Doğu Akdeniz ve daha geniş bölgede barış, istikrar, güvenlik ve refahın teşvik edilmesine katkıda bulunabilir." denildi.

İki ülke arasında siber güvenlik anşlaşması da imzalandı. Yunan Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis ile yapılan açıklamada, iki ülkenin yapay zeka, siber güvenlik, 5G ve stratejik altyapının özelleştirilmesi konusundaki işbirliği vurgulandı.

Pompeo, Girit'ye, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşecek. Sonraki durağı ise Girit'teki Suda Askeri Üssü olacak. Pompeo, üste incelemelerde bulunacak.

Atina-Ankara krizinden sonra Suda Üssü hareketlendi. Son olarak Birleşik Arap Emirlikleri Genel Kurmay Başkanı, F-16'larla Girit'e inmiş, Suda da Yunanistan Genelkurmay Başkanı ile pozlar vermişti.

ulusal.com.tr

abd doğu akdeniz nato jens stoltenberg Mike Pompeo