Büyüme rakamları açıklandı

IMF, Türkiye'ye resesyon uyarısı yaptı. IMF'nin Türkiye raporunda, sermaye girişlerindeki ani düşüşün durgunluğa yol açabileceği belirtildi. Ekonomik büyümenin de geçmiş dönemden daha zayıf olacağına işaret edildi. TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamları da IMF raporunu doğrular nitelikte gerçekleşti. Beklentiler, 2,9 büyüme öngörürken Türkiye ekonomisi 1.7 oranında büyüme gösterdi.

Büyüme rakamları açıklandı

Uluslararası Para Fonu IMF, Türkiye'ye ilişkin raporunu yayınladı. Raporda Türkiye'ye "resesyon" uyarısı yapıldı, gelecek dönemde ekonomik büyümenin zayıflayacağına işaret edildi.

Rapora göre; ekonomi politikalarında değişiklik olmaması durumunda ekonomik büyüme yakın geçmişten daha zayıf olabilir. Bunun nedeni ise tasarruf oranlarının düşüklüğü ve yatırım ile ihracat alanındaki sınırlılıklar.

Raporda ayrıca 2014’ün ilk yarısında yıllık büyümenin yüzde 2.7’ye gerilediği belirtildi. Azalan dış açığın da geçici etkisilere bağlı olduğu vurgulandı.

Raporunun "Riskler" başlığı altında da resesyon yani durgunluk uyarısı yapıldı. Buna göre sermaye girişlerindeki terse yönlü hareket ekonomide büyük hasar bırakacak bir durgunluğa yol açabilir. Bu etki de 2009 resesyonundan daha vurgulu olabilir.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı "üçüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla" oranları da IMF raporunu doğrular nitelikte oldu. TÜİK verilerine göre; Türkiye ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 4,7 oranında büyüme gösterdi.

2014 1. çeyrek: 4,7

2014 2. çeyrek: 2,1

2014 3. çeyrek: 1,7

ulusalkanal.com.tr