Türkiye ve Çin ortaklığı

Türkiye ve Çin'in füze savunma sistemi konusunda imzaladıkları anlaşma, Amerika'yı rahatsız etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den anlaşma ile ilgili geri adım sinyali geldi. Gül, "Anlaşma kesin değil, süreç tamamlanmadı" dedi.

Türkiye ve Çin ortaklığı

Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nden ortak üretim yöntemiyle satın alacağı 4 milyar dolarlık hava savunma sistemi tartışmalara neden oldu.

Amerika'nın ambargo uyguladığı Çinli firma ile yapılan anlaşma Amerika ve diğer NATO ülkelerini rahatsız etti.

Reuters'te (Royters) yer alan habere göre, Amerika Dışişleri Bakanlığı, NATO için kullanılmayacak bir füze savunma sistemi için yapılan görüşmelerden endişe duyduklarını açıkladı.

NATO yetkilileri de, füze koruma sisteminin, teknik açıdan NATO'nun hava savunma sistemiyle hiçbir şekilde uyuşmadığını belirtti.

Uzmanlar, kurulacak yeni savunma sisteminin, milli bir savunma sistemi olmasından Amerika'nın rahatsız olduğunu vurguladı. Uzmanlar ayrıca anlaşmanın maddi açıdan da Amerika'yı zarar uğrattığının altını çizdi.

Çin'in Türkiye'ye teknolojik destek sözü vermesi, ihaleyi Çin'in kazanmasındaki en büyük etken olarak yorumlandı. Yapılacak füze koruma sisteminin yüzde 50'si, Aselsan ve Roketsan tarafından üretilecek.

Türkiye ve Çin'in anlaşmasına gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geri adım sinyali geldi. Gül, "Anlaşma kesin değil, süreç tamamlanmadı" dedi.

AKP hükümetinin baskılara dayanamayıp, geri adım atabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

ulusalkanal.com.tr

türkiye çin füze savunma sistemi