17 ada skandalı belgelendi

Lozan Antlaşması ve Ege adaları tartışmaları sürüyor. 17 adanın AKP döneminde Yunanistan'a verildiğinin ortaya çıkmasıyla Dışişlerinden yalanlama yapılmıştı. Yalanlamaya cevap ise eski Milli Savunma Bakanlığı Sekreteri Ümit Yalım'dan geldi.

17 ada skandalı belgelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan böyle çıkışmıştı. Ege adalarının Lozan'da kaybedildiğini iddia eden Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ise 17 ada 135 kayalık Yunanistan'a verildi.

Dışişleri Bakanlığı bu haberleriln gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Dışişlerini ise yalanlayan belgeler ortaya çıktı.

Aydınlık gazetesinin haberine göre, Yunanistan'ın Türkiye'ye ait olan Eşek adasına yaptığı binaya "Yunanistan Cumhuriyeti Güney Ege Bölgesi On iki Ada İli Eşek Adası Nahiyesi" tabelası astığı, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karalos Papulyas'ın da tabela önünde fotoğraf çektirdiği öğrenildi.

Bu fotoğrafın egemenliğin Yunanistan'a devredildiğinin ve hukuki statünün değiştiğinin somut bir belgesidir diyen eski Milli Savunma Bakanlığı Sekreteri Ümit Yalım, 1943 İngiliz ve 1951 tarihli Amerikan haritalarında 12 Ada deniz sınırlarının dışında olduğu ve Türkiye'ye ait gösterildiğini ve isminin Türkçe yazıldığını belirtti.

ulusalkanal.com.tr