Taner Yıldız'dan IŞİD açıklaması

Amerikan basınının sık sık gündeme taşıdığı "Türkiye IŞİD terör örgütünden petrol alıyor" iddialarına Enerji Bakanı Taner Yıldız yanıt verdi. Yıldız; "Bağdat ve Erbil’in resmi ticareti dışındaki bütün hareketleri, IŞİD olsun ya da olmasın, illegal kabul ediyoruz ve geçit vermiyoruz." dedi.

Taner Yıldız'dan IŞİD açıklaması

Enerji Bakanı Taner Yıldız Amerikan basınında Türkiye ve IŞİD arasındaki ekonomik ilişkileri ele alan iddialara yanıt verdi. Yıldız, IŞİD'in Türkiye üzerinden ticari faaliyet yapmasına izin verilmediğini öne sürdü.

Son olarak New York Times Gazetesi, IŞİD’in Türkiye'nin güneyini kendisi için pazar haline getirdiğini ve petrol ticareti yaptığını yazdı. Gazete karaborsa petrol gelirinden yararlanan çok sayıda Türk’ün arasında Hükümet yetkililerinin de olabileceğini öne sürdü.

Enerji Bakanı Türkiye'nin IŞİD'in petrol ticaretine göz yumduğu yönündeki haberlere yanıt verdi. Amerikalı yetkililerle konuyu görüştüklerini söyledi.

Yıldız, "NATO Zirvesinden önceki görüşmelerde, Amerikan basınında yer alan 'IŞİD Petrolünün yüzde 20’si Türkiye üzerinden piyasaya sürülüyor' iddiasını gündeme getirdiler. Biz de yanıtımızı verdik. Sınırda kaç ton mazot, bunlardan sorumlu kaç kişi yakaladık, hepsini anlattık." dedi.

Yıldız IŞİD petrolüne izin vermediklerini ileri sürdü. Yıldız, "Bağdat ve Erbil’in resmi ticareti dışındaki bütün hareketleri, IŞİD olsun ya da olmasın, illegal kabul ediyoruz ve geçit vermiyoruz. Legal olmayan her türlü satış bizim için 'kaçakçılık' anlamına gelir ve kaçakçılıkla mücadelemiz devam ediyor. IŞİD Petrolünü alma, İsrail'e jet yakıtı satma gibi bütün iddialar aynı konsept çerçevesinde üretiliyor." diye konuştu.

Enerji Bakanı Irak Merkezi Yönetimi ile anlaşmazlık konusu olan Barzani ile petrol ticaretinin de yasal olduğunu iddia etti.

"Bu bilgiyi kasıtlı pompalıyorlar. Hükümetimizin bu satışa göz yumması sözkonusu değil. Kuzey Irak’tan, yönetimden aldığımız petrol legaldir. Bağdat’ın izniyle ya da kararıyla olup olmaması bizim dışımızda bir meseledir. IŞİD’in Kerkük-Yumurtalık’tan petrol sattığı iddiasına gelince; sözkonusu hat Bağdat yönetiminin kontrolündedir ve biz Yumurtalık’a gelen petrolü Bağdat’ın petrolü olarak kabul ediyoruz."

ulusalkanal.com.tr