Van'da çöplükler enerji üssüne dönüşecek
Van Büyükşehir Belediyesi, kentte vahşi depolama yapılan eski çöplük ile 833 bin metrekarelik yeni çöp alanında metan gazı ve güneş kollektörleriyle elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirecek
Van'da, çöplerin depolandığı alanlarda metan gazı ve güneş kollektörleriyle elektrik enerjisi üretimi için çalışma başlatıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi, Van-Özalp karayolunda yıllardır vahşi depolama yapılan eski çöp alanının ıslah edilmesi amacıyla proje hazırladı.
Yaydığı kötü koku ve çöplerin çevreye saçılmasıyla Bostaniçi ve Beyüzümü mahallelerinde yaşayan vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığı çöp alanı, sızıntılar nedeniyle yanı başındaki Sıhke Gölü'nün de kirlenmesine yol açıyor.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği, İran'dan gelen turistlerin yol güzergahı üzerinde, kent girişine yakışmayan görüntülerin oluştuğu çöp alanının yarattığı görüntü ve çevre kirliliğini önlemek için harekete geçti.
İlk olarak kentten uzakta metan gazından elektrik enerjisinin de üretilebileceği yeni bir çöp alanı belirleyen genel sekreterlik, vahşi depolama yapılan alanın da üzerini kapatarak güneş kollektörleriyle elektrik üretilebilecek bir tesise dönüştürmeyi planlıyor.
"Çöp alanlarınden elektrik enerjisi üreteceğiz"
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, kentte en çok önemsedikleri konulardan birinin çevre olduğunu vurguladı.
Kentin daha temiz bir yapıya kavuşması amacıyla birtakım projeler hazırladıklarını kaydeden Yalçın, bu nedenle birçok yerin yeşil alan ve park olarak planlandığını aktardı.
Yalçın, Van Gölü çevresinde birçok yeri kente yeşil alan olarak kazandıracaklarını, kenti kadim geçmişine yakışır hale getireceklerini bildirerek, şöyle konuştu:
"Çöp depolama istasyonları çevre açısından çok önemli. Bu nedenle 833 bin metrekarelik yeni çöp depolama alanı belirledik. Bu yıl inşallah ihalesini yaparak kentimizi metan gazından elektrik enerjisi üretecek bir çöp depolama istasyonuna kavuşturmuş olacağız. Daha önce vahşi depolama yapılan alanda da metan gazından elektrik üreteceğiz. Aynı zamanda üzerini kapatarak yeşil alan yapılması ya da güneş kollektörleri yerleştirerek elektrik enerjisi üretme çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalarla kentimizin yıllardır çözülmesi beklenen önemli bir sorunu da giderilmiş olacak."
"Yıllardır çözümünü bekliyoruz"
Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık da yıllardır kentte çöp sorununun giderilmesini beklediklerini ancak somut adımların atılmadığını söyledi.
Vahşi depolamanın yapıldığı mevcut çöp alanının çevreye çok büyük zarar verdiğini dikkati çeken Kalçık, çevredeki yerleşim yerlerinin de bundan olumsuz etkilendiğini belirtti.
Günde 600 ton çöpe alanda "vahşi depolama" yapıldığına işaret eden Kalçık, alanın en kısa zamanda ıslah edilerek çöplerin geri dönüşümle değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kalçık, 10 yıldan bu yana çöp alanının değişmesinin gündemde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"İnşallah geciktirilmeden dile getirilen projeler uygulamaya geçirilir. Orada büyük bir kirlilik var ve bu devam ediyor. Çöplerin geri dönüşüme kazandırılmaması ekonomik anlamda da büyük bir kayıp. Belediyenin görevi çöp alanlarını ve arıtma tesislerini yenilemektir. Ancak yeni çöp alanları belirlenirken doğanın da dikkate alınması lazım. Çünkü kirletilen bir alanı bırakıp başka bir alanı daha kirletmek doğru değil. Bu aynı zamanda meraların ve tarım arazilerinin de zarar görmesine neden olur. Bunların dikkate alınarak yeni düzenlemelerin yapılması daha iyi olacaktır."