Rusya'dan anlaşma açıklaması

İdlib'deki tehlikeli tırmanışta frene basıldı. Telefonla görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, diplomatik uzlaşı arayışında mutabık kaldı. İki lider yakın zamanda yüzyüze görüşme konusunda da anlaştı. Rusya'ya kalıcı ateşkes talebi iletildi.

Rusya'dan anlaşma açıklaması

Rusya'dan gelen itidalli açıklamalar tansiyonu düşürdü. Türkiye cephesinden gelen açıklamalar da Astana sürecine atıflar yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun, başta Astana Süreci'nin tarafları olmak üzere, sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, şehitler için Türkiye'ye taziyelerini iletti. Diplamasi yoluyla çözüme işaret etti.

Açıklamalardan sonra beklenen görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin telefonda görüştü. İki liderin telefon görüşmesi sonrasında sahadaki gerginlik yerini diplomasi alanında atılacak adımlara bıraktı.

İki lider, yüzyüze görüşme konusunda anlaştı. Kremlin, liderlerin görüşmesinde "Durumun normalleşmesi için ek tedbirler alınması hususunda" uzlaşıldığını açıkladı.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye'yle yapılan İdlib'e ilişkin mutabakatlara bağlılıklarını koruduklarını vurguladı.

Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Fahrettin Altun, görüşemede kalıcı ateşkesin talep edildiğini söyledi. Astana ve Soçi anlaşmalarını hatırlatan Altun, iki liderin en kısa sürede biraraya geleceğini ifade etti.

ulusal.com.tr

türkiye rusya erdoğan Sergey Lavrov idlib vladimir putin İdlib gerginliği azaltma bölgesi