İran'dan ABD'ye mesaj: Gülünç

Batı'nın hamleleri karşısında, Asya cephesinden de önemli açıklamalar ve adımlar geldi. İran Cumhrubaşkanı Hasan Ruhani, Amerikan NBC televizyonuna konuştu. IŞİD'e destek veren ülkelerden oluşan koalisyonu "gülünç"olarak değerlendiren Ruhani, "Suriye'yi vurmak için Esad'ın izni şart" dedi. Çin de, Erbil'de 2 ay içinde başkonsolosluk açacağını ilan etti.

İran'dan ABD'ye mesaj: Gülünç

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerikan NBC televizyonundan Washington yönetimine önemli mesajlar verdi.

Amerika'nın öncülüğünde kurulan IŞİD koalisyonunu "gülünç" olarak değerlendiren Ruhani, koalisyonda yer alan ülkelerin IŞİD'e silah ve eğitim veren ülkeler olduğunu hatırlattı.

İran Cumhurbaşkanı'na, Amerika'nın IŞİD'e karşı yalnızca hava saldırısı yapması da soruldu. Ruhani, "Amerika, kazanmak istiyorsa fedakarlıkta bulunarak karada da savaşmalı" dedi.

"Bağdat, Necef ve Kerbela gibi kutsal kentleri teröristlerin istila etmesine müsaade etmeyiz" diyen Ruhani, Amerika'ya işbirliği mesajı da verdi. Ruhani, "İki ülke arasında yakın ilişki olması, pek çok sorunu çözebilir. Bu hem Amerikan devletinin yararına hem de Amerikalı siyasiler için yeni yollar açabilir" diye konuştu.

Ruhani, Amerika'nın Suriye'yi vurma planıyla ilgili ise net konuştu, "Esad hükümetinin izni şart" dedi.

Önemli bir adım da Çin'den geldi. Çin Halk Cumhuriyeti, iki ay içerisinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'de başkonsolosluk açacağını ilan etti. Çin, Dışişleri Temsilcisi Tan Banglin Erbil başkonsolosu olarak göreve başlayacak.

Irak Başbakanı Haydar İbadi de Bölgesel Yönetim'e ilk ziyaretini düzenledi. İbadi, Irak eski Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri Celal Talabani’yle bölgedeki gelişmeleri görüştü.

ulusalkanal.com.tr