Genelkurmay Başkanı artık savaş durumunda da TSK'nın komutanı değil
Hükümet Olağanüstü Hal kapsamında 2 yeni kararname çıkardı. Yeni kararnamelerde en dikkat çeken değişiklikler Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili. Bir önceki kararnamede kuvvet komutanlıkları sadece savaş durumlarında Genelkurmay'a bağlıydı. 671 sayılı yeni kararnameyle Genelkurmay Başkanı artık savaş durumunda da Türk ordusunun komutanı olmayacak. Kuvvet komutanlıkları tamamen Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olacak. Düzenlemeyle Genelkurmay Başkanı olmak için de kuvvet komutanlığı yapmış olmak şartı kaldırıldı.
Olağanüstü Hal kapsamında iki yeni kararname çıkaran AKP hükümeti, Genelkurmay'ın yetkilerine bir kez daha daha vurdu.
670 ve 671 sayılı kararnamelerde dikkat çeken değişiklikler Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ilgilendiriyor. En önemli değişiklik 1970 tarihli kanunun 1. Maddesinde yapıldı.
Eski kanunda "Genelkurmay Başkanı, barışta ve savaşta Silâhlı Kuvvetlerin komutanıdır" ifadesi yer alıyordu. İlk kararnameyle kuvvet komutanlıkları barış durumunda Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı.
Hükümet son darbeyi de 671 sayılı kararnameyle vurdu. Yeni kararnameyle kuvvet komutanlıkları savaş durumunda da Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olacak. Yani Genelkurmay Başkanlığı ne savaş ne de barış döneminde Türk Ordusuna komuta edecek.
1970 tarihli kanunun 8. Maddesine göre Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri Komutanlığını yapmış general ve amiraller arasıdan seçiliyordu. Yeni kararnameyle Genelkurmay Başkanı orgeneral ve oramiraller arasından Bakanlar Kurulunun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. Yani, Genelkurmay Başkanlığı için seçilen komutanın kuvvet komutanı olarak görev yapıp yapmaması ölçü olmayacak.
Genelkurmay Başkanı'nın görev ve yetkilerine ait kanunun 2. maddesi de değiştirildi. 1970 tarihli eski kanunda "Genelkurmay Başkanı, Silâhlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında; personel, istihbarat, harekât, teşkilât, eğitim, öğretim ve lojistik hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile anaprogramlarını tesbit eder." ifadesi yer alıyordu.
Yeni düzenlemeyle kanuna "Milli Savunma Bakanlığı'nın görevleri saklı kalmak kaydıyla" ifadesi eklendi. Bu maddeden lojistik ifadesi de çıkarıldı. Eskiden lojistik, tedarik, eğitim ve öğretim gibi hizmetler TSK tarafından yürütülüyordu. Genelkurmay artık bu hizmetler için Milli Savunma Bakanlığı'na önerilerini bildirecek. Genelkurmay'ın personel hizmetleriyle ilgili görevi de özel kanunlara göre yürütülecek.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nda da önemli değişiklikler yapıldı. Daha önce Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Başkanının en az dört yıl üye olarak görev yapmış hâkim sınıfından seçeceği bir üye Genel Sekreterlik görevini yapıyordu. Ancak yeni düzenlemede 4 yıl görev yapma şartı aranmayacak. Genel sekreteri de başkan değil daire başkanlarından oluşan başkanlar kurulu seçecek.
Düzenlemede Genel Sekreter de Başkanlar kurulunda yer almayacak.
ulusalkanal.com.tr