Seçim yasakları yarın başlıyor

16 Nisan'da yapılacak başkanlık referandumuna ilişkin propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları yarından itibaren başlayacak. Yasaklara göre göre, Başbakan, bakan ve milletvekilleri, oy verme gününe kadar makam aracı ve devlet uçaklarını kullanamayacak. Yasaklara göre, partilerin propaganda süresi 15 Nisan'da bitecek. Tabi bu yasaklar anayasaya göre "Tarafsız" olması gereken Cumhurbaşkanını kapsamıyor.

Seçim yasakları yarın başlıyor

Halk oylamasına sayılı günler kaldı, partiler referandum hazırlığını sürdürüyor.

16 Nisan'da yapılacak başkanlık sistemi içeren Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları 9 Nisan'dan itibaren hayata geçecek.

Pazartesiden itibaren propaganda faaliyetlerini düzenleme yetkisi ilçe seçim kurullarına verilecek. Seçim kurulu, miting yerlerini belirleyecek, afişlerin indirilmesi, asılması kararlarını verecek.

Ulusal Kanal'a bilgi veren bir Yüksek Seçim Kurulu yetkilisi, yasaklar ve serbestliğin siyasi aktörlerin eşit şekilde faaliyet yürütmesi için getirildiğini söyledi.

Yasaklara göre, Başbakan, bakan ve milletvekillerinin, 9 Nisan'dan itibaren kamu kaynaklarını kullanması yasak olacak. Bu kapsamda, oy verme gününe kadar makam aracı ve devlet uçakları kullanılamayacak. Ancak YSK yetkilisi bu dönemde iktidar mensuplarının makam araçlarına sivil plaka takıldığı için yasağın delinebildiğini belirtti.

Resmi protokol karşılama ve uğurlama törenleri de yapılamayacak. Bu sürede, memurlar törenlerde yer alamayacak ve mitinglere katılamayacak.

Ancak bu yasakların bir bölümü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı kapsamıyor. Yasa “Tarafsız konumda olması nedeniyle'' Cumhurbaşkanı'nı kapsam dışında tutuyor. Yani Erdoğan, yasak süresince de makam aracı ve uçağını kullanabilecek.

15 Nisan saat 18'e kadar siyasi partiler propaganda serbestliği kapsamında, radyo, televizyon kanalları ile yazılı basında Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde de propaganda yapabilecek.

Bu süre zarfı içinde kamuoyu araştırması, anket ve tahminler açıklamak da yasak olacak.

HABER: GÜRKAN DEMİR

ulusalkanal.com.tr

seçim yasakları