Yağışlar barajları doldurdu mu?

Son 15 gündür aralıklarla süren yağışlar, kuraklık için etkisiz kaldı. İstanbul'daki barajların su seviyesi yağışlara rağmen yüzde 29'dan yüzde 30’a yükseldi. Türkiye genelinde ise barajların doluluk oranı bu yıl yüzde 32 azaldı. Uzmanlara göre barajların dolmamasının nedeni kış aylarında yaşanan kuraklık.

Son yağışlarla birlikte barajların doluluk oranı İstanbul'da yüzde 1 oranında arttı. Yağmura rağmen barajların su seviyesi yüzde 29.12’den yüzde 30.26’ya yükseldi.

Bu yıl Türkiye genelinde içme suyu barajlarında su seviyesi yüzde 32.7'ye düştü. 91 enerji amaçlı barajın doluluk oranı yüzde 52.2, 214 sulama amaçlı barajda da doluluk oranının yüzde 53.4 olarak tespit edildi.

Peki, yağışlar neden bu kadar etkisiz kaldı? Sorunun yanıtını Meteroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan verdi.

Türkiye son 30 yıllık periyotta en kurak kış dönemini yaşadı. 1 Ekim 2013 - 8 Mayıs 2014’te arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar 2013’e göre yüzde 32.8 azaldı. Nedenleri ardı ardı sıralana dursun Türkiye'yi kuraklıkla yüz yüze getiren en önemli etken kar yağışındaki düşüklük.

Kar yağışındaki düşüklüğü tetikleyen ise hızlı şehirleşme.

Meteroloji Uzmanı Yağan, yakın ve uzak gelecekte Türkiye'yi ve dünyayı bekleyen tabloyu da böyle özetledi.

Haber & Kamera: Serkan Bayraktar

ulusalkanal.com.tr