Soros uşağı Paşinyan'ın Amerikancı sicili
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in ‘Soros’un uşağı’ diye adlandırdığı Ermenistan Başbakanı Paşinyan, 2018’de ABD istihbaratının örgütlediği sokak eylemleri ile iktidara geldi. İlk hamlesi ise ABD ile ‘stratejik ilişkiler’ geliştirmek oldu.
Azerbaycan’a yönelik saldırgan politikaların arkasında ABD olduğunun açık kanıtı, Başbakan Nikol Paşinyan’ın geçmişi ve ilişkileri. Eski bir gazeteci olan Paşinyan, Mayıs 2018’de ABD’nin Avrupa’daki en kalabalık büyükelçiliğinin desteklediği sokak gösterilerinin ardından işbaşına geldi. Aydınlık, Paşinyan’ın darbesi sırasında ABD’nin Ermenistan’daki casusluk ağını isim isim yayınlamıştı.
Ermenistan’da Mayıs 2018’den beri işbaşında olan Nikol Paşinyan, Azerbaycan’a yönelik sıcak çatışmaları içeren saldırgan politikaları aslında 2 yıldır sürdürüyor. Temmuz 2020’de Tovuz’da sıcak çatışmaların başlamasının perde arkasında, ABD’nin Türkiye-Rusya-İran eksenine karşı Libya, Suriye ve Doğu Akdeniz’deki hamlelerinin parçası olarak gündeme geldi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paşinyan’ın arkasındaki Soros desteğine işaret etti. Rus devlet kanalı Rossiya-24'e konuşan Aliyev, “Bugün Ermenistan’da Soros rejimi var. Belarus’ta başarısız olan darbe, iki yıl önce Erivan’da başarılı oldu. Bugün Paşinyan şahsındaki Ermenistan yöneticisi Soros’un uşağı” dedi.
SOROS FONLARIYLA DÖŞENEN YOLLAR
Başbakan Nikol Paşinyan 7 yıldır aktif siyaset sahnesinde. 2013 sonunda “Sivil Sözleşme” adlı oluşumun kurucularından biri olan Paşinyan, bu tarihe kadar gazeteci kimliği ile tanınıyordu. 2015’te Elektrik zamlarına karşı başlayan kitle gösterilerinde lider olarak ön plana çıktı. Bu gösterilerin arkasında Soros’un Açık Toplum/Demokrasi organizasyonu olduğu biliniyor. 2015’te referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle devlet başkanının önemli yetkileri başbakana devredildi.
Paşinyan, bir grup silahlı milisin Erivan’da 17 Temmuz 2016’da bir polis karakolunu basma eyleminde, eylemcileri sakinleştiren muhalefet lideri pozuyla yeniden sahneye çıktı.
‘KADİFE DEVRİM’
2018’deki parlamento seçimlerinde önceki dönemin 2008-2018 arasında Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Serj Sarkisyan Başbakanlığa seçildi.
Soros fonlarıyla palazlandırılan grupların “Serj’i reddet” adıyla başlattığı hareketin lider figürü olarak Paşinyan öne çıkmıştı. 4 Nisan’da başlayan sokak gösterileri 17 Nisan’dan sonra hızlandı. Paşinyan, göstericileri “tüm hükümet birimlerinin çalışmalarını felce uğratma”ya çağırdı. 23 Nisan’da Erivan’da göstericilere polis müdahale etti. Sarkisyan, günlerdir süren protestoların ardından istifa ettiğini duyurdu.
1 Mayıs’ta Sarkisyan’ın istifası ardından parlamentoda yapılan ilk seçimde, başbakanlık seçimine tek aday olarak giren Paşinyan gereken oyu alamadı. Başbakan olması için gerekli olan 53 oyu alamayınca parlamentodan ayrılıp Erivan’daki Cumhuriyet meydanına giden Paşinyan, 2 Mayıs’ta eylem çağrısı yaptı. Paşinyan’ın çağrısıyla sokaklara inen göstericiler, yolları kapattı, toplu taşımayı felç etti, okullar kapandı. 3 Mayıs’ta tüm partiler Paşinyan’a destek sözü verdi. Paşinyan, göstericileri eve dönmeye çağırdı. Paşinyan, 8 Mayıs’ta parlamentodaki oyların salt çoğunluğunu alarak Başbakan seçildi.
‘ANTİ PUTİN, ANTİ RUS’
Paşinyan, “Anti Puitin” ve dahası “Anti Rus” olarak tanımlanıyor. Rusya’nın Ermenistan ve Azerbaycan arasında Kafkaslarda bir denge oluşturmaya yönelik politikasının karşısında, Ermenistan’ın Rusya’dan bağımsızlaşması kılıfı altında NATO, AGİT ve AB gibi kurumlarla bağlantıların geliştirilmesini savunuyor.
Paşinyan, Ermenistan’ın, Rusya, Kazakistan ve Beyaz Rusya’nın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne katılmasına da karşı çıkmış, aynı zamanda bu birliğe Azerbaycan’ın katılmasına da itiraz etmişti.
ABD'NİN ÖZEL İLGİSİ
ABD, 1991’den sonra eski Sovyet coğrafyasındaki bütün ülkelerde olduğu gibi Ermenistan’da da fonlarını devreye soktu. 1980’li yılların başından itibaren yasadışı olarak gerçekleştirilen CIA’nın eleman devşirme mekanizması artık İngilizce kısaltması NGO (Non Governmental Organization), Türkçesiyle hükümet dışı kuruluşlar vasıtasıyla yapılıyordu. Doğrudan ABD’nin devlet finansmanıyla faaliyet yürüten kuruluşlar bu bölgelere üşüştü. Paşinyan'ın sokak gösterileriyle iktidara geldiği yıl olan 2018'de NED’in (National Endowment For Democracy) Ermenistan'da sivil toplumu güçlendirme, insan hakları, dışpolitika ve güvenliği güçlendirmek gibi başlıklar altında yaptığı yardımların toplamı 2 milyon dolara yakın. NED'in para verdiği konular arasında "Gürcistan ve Ukrayna Devrimlerinden Çıkan Dersler" başlığı da dikkat çekiyor. NED, 2019'da da 1,5 milyon dolar civarında parayı çeşitli kuruluşlara vermiş.
Bu hesaba Soros fonları dahil değil. Soros'un Açık Toplum Vakfı'nın resmi sitesinde yer alan bilgiye göre Vakfın 1997'den itibaren Ermenistan'daki kuruluşlara yaptığı fonlamanın miktarı 53 milyon doları aşmış, 2019'da ise 3,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiş.