Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün ihracatı yüzde 2,2

Yüksek teknolojili ürün ihracatında Endonezya'nın gerisinde kaldık. Endonezya'da ihracat oranı 7'ler civarındayken, Türkiye'deyse bu oran yüzde 2, 2.

Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün ihracatı yüzde 2,2

Türkiye yüksek teknolojili ürün ihracatında Endonezya'nın gerisinde kaldı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırladığı 2016 yılı ihracat raporu açıklandı. Rapora göre Türkiye ihracatında yüksek teknelojili ürün oranı, Endonezya'nın gerisinde. Endonezya'da oran yüzde 7. Türkiye'ninkiyse yüzde 2.2...

Sektörün lideri Çin Halk Cumhuriyeti. Çin'in yüksek teknoloji ihracat oranı yüzde 27.. Çin'i sonraysa yüzde 18 ile Güney Kore ve İsviçre takip ediyor. Amerika yüzde 17, Japonya, Almanya ve Meksika yüzde 16, Brezilya ise yüzde 10 yüksek teknoloji ihraç ediyor.

En alt sıradaki Endonezya'nın bir üstünde yer alan Hindistan da toplam ihracatının yüzde 8'i oranında teknoloji ürünü satıyor..

600 DOLARLIK TELEFON İÇİN 2,7 TON MADEN VERİYORUZ

Yüksek teknoloji ürün ihracatının düşük olması Türkiye'ye büyük kayıplar yaşatıyor. Örneğin 600 dolarlık bir cep telefonu ithal edebilmek için 2,7 ton madencilik ürünü ihraç ediliyor. Bu durum da ihracat ve ithalat arasındaki uçurumu artırıyor..

Türkiye ihracatının kilogram değerinde de düşüş var. 2015 yılında toplam ihracatın kilogram değeri 1,34 dolar iken 2016'da bu rakam 2 dolar geriledi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye endonezya